Smartphone fotografie voor basisscholen

Kinderen zijn creatief. Hoe mooi is het dan om ze met die creativiteit op een jonge leeftijd kennis te laten maken met fotografie. Want wie maakt er nu geen foto’s? Zo is het idee bij mij ontstaan van smartphone fotografie voor scholen. Laagdrempelig, leuk, creatief en met onwijs leuke resultaten! En het mooiste is dat je de kinderen niet eens enthousiast hoeft te maken, want dat zijn ze al. Misschien een leuk idee om op jouw school eens te proberen? Als de interesse is gewerkt, lees dan snel even verder!

Workshop Smartphone-foto's maken op scholen

Enige tijd geleden had ik ook niet gedacht dat dit zo ontzettend leuk is om te doen. Ik geef deze smartphone cursus al enige tijd aan volwassen en is een succes. Maar om dit aan kinderen goed uit te leggen is toch wel heel wat anders. Maar ontzettend leuk werk om te doen.

Kinderen denken minder moeilijk en ‘zien’ foto’s nu eenmaal anders dan volwassenen. En dat maakt het ook direct weer leuk. Ze hebben om foto’s te maken vaak maar een half woord nodig en dan staan ze al in de startblokken. De workshop duurt 1.5 uur en is net lang genoeg om ze met leuke opdrachten bezig te houden. En hun aandacht.

Smartphone Fotografie in kindertaal

Uiteraard is de workshop aangepast zodat het ook goed begrijpbaar is en worden er geen moeilijke termen gebruikt. Alles wordt in eenvoudige taal uitgelegd aan de hand van duidelijke voorbeelden. Er kan gebruik gemaakt worden van het aanwezige smartboard of een beamer met een scherm. Dit gaat in overleg met de school.

Tijdens de workshop stel ik vragen aan de kinderen om te weten te komen of ze regelmatig foto’s maken en wat ze hier dan mee doen. De ene leerling gaat er echt al serieus mee om en de volgende gebruikt de foto’s alleen voor Social media. Een enkeling weet al te vertellen dat hij of zij influencer wil worden of later spullen online wil gaan verkopen. Kortom, redenen genoeg om ze dan direct goed te leren hoe ze een mooie foto kunnen maken. Na een stukje theorie en handige tips over fotografie en hun smartphone, is het tijd om het geleerde in praktijk te brengen…

Foto's bespreken

Na de theorie gaan we actief aan de slag met een opdracht en worden er groepjes gemaakt. De kinderen gaan met veel enthousiasme aan de slag en dit levert onwijs leuke resultaten op. Nadat de kinderen de opdrachten uitgevoerd hebben verzamelen we de foto’s en mag iedereen zijn of haar mooiste foto insturen. Die bekijken we dan klassikaal en vul ik dit aan met opbouwende kritiek.

Als we de gemaakte foto’s terug gaan kijken zie je direct dat sommige kinderen al direct aanleg hebben en het plaatje ook echt ‘zien’. Ze zijn creatief en gebruiken beeldhoeken die wij als volwassene vaak niet eens bedenken. Top! Bijkomend voordeel is dat de kinderen in groepjes werken en samen de opdrachten uitvoeren. Hiermee leren ze ook samen te werken en samen te beslissen over de foto’s die we na afloop gaan vertonen en bespreken.

fotografie voor basisscholen
Na afloop bespreken we de gemaakte foto's met aanvullende tips.

Voor basisschool en middelbaar onderwijs

De workshop is niet alleen leuk voor de basisscholieren. Ook geschikt voor het middelbaar onderwijs. Uiteraard pas ik daar het niveau ook op aan zodat de aandacht er wel goed bij blijft. Met mijn ervaring in de fotografie kan ik snel schakelen en goed overweg met de diverse kennis niveaus. Zo heb ik de workshop ook al mogen geven aan 1e en 3e-jaars studenten voor hun e-commerce opleiding. Want iedereen heeft vroeg of laat een knappe foto nodig.

Smartphone workshop bij jou op school!

Ik kom graag bij jullie op school op de workshop smartphone fotografie aan de leerlingen te geven. De workshop geef ik aan groep 7 en 8, maar is uiteraard ook geschikt voor het middelbaar onderwijs. Het enige wat de kinderen zelf moeten meebrengen is hun smartphone (maar dat zal waarschijnlijk geen probleem zijn) en een volle accu. Geen smartphone? Dan mogen ze de foto’s ook maken met een tablet. We plannen dan samen een geschikte datum en kom ik naar de school. Tijdens de workshop worden er uiteraard foto’s gemaakt. Ook door mij. Belangrijk punt is dat de ouders hiervan op de hoogte zijn in verband met de AVG-wetgeving. 

Een workshop duurt 1.5 uur. Gebruikt onderstaand formulier om een vrijblijvend gesprek aan te vragen of voor meer informatie. Delen van deze workshop stel ik natuurlijk erg op prijs!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Scroll naar boven