Beste tips

De beste tips voor smartphone fotografie

Smartphones, ze zijn tegenwoordig niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. En het beste van alles? Ze hebben geweldige camera’s aan boord! Dat betekent dat je niet langer per se een dure spiegelreflexcamera hoeft aan te schaffen om prachtige foto’s te maken. Maar, om het meeste uit die camera’s te halen, moet je wel wat fotografische basisbeginselen onder de knie krijgen. Geen zorgen, ik heb geweldige tips voor je die van jou een smartphone-fotograaf van wereldklasse maken!

Hoe beter de tip, hoe mooier de foto!

Tip 01: Stevige grip
Je staat er misschien niet bij stil, maar het geheim van scherpe foto’s en stabiele video’s is een stevige grip op je smartphone. Mensen bedienen hun telefoons vaak nonchalant, maar dit kan leiden tot wazige foto’s en schokkerige video’s. Houd je smartphone vast met twee handen, net zoals je dat zou doen met een gewone camera. Zo minimaliseer je bewegingen en trillingen. Druk ook voorzichtig op het scherm om een foto te maken, want het is geen fysieke knop. Een lichte aanraking volstaat, zelfs bij weinig licht.

Nog meer handige tips

Tip 02: Meerdere afdrukknoppen
Wist je dat je niet alleen het virtuele afdrukpictogram op het scherm kunt gebruiken om een foto te maken? De meeste smartphones en tablets laten je ook de volumeknop aan de zijkant gebruiken. Afhankelijk van de situatie kun je kiezen welke methode het handigst is. Zo kun je met je duim op de volumeknop drukken als je je telefoon met twee handen vasthoudt voor stabiliteit. Kortom, pas de afdrukmethode aan je behoeften aan.

Tip 03: Vegen, richten en schieten maar!
Tijd is kostbaar, vooral als je snel een foto wilt maken. Je kunt de camera direct vanaf het vergrendelscherm starten. Veeg gewoon naar links (bij iPhones vanaf iOS-versie 10) of tik op het camerapictogram op andere toestellen. Dit bespaart je kostbare seconden, vooral als je een spontane gebeurtenis wilt vastleggen.

Tip 04: Technisch goede smartphone opnames
Bij het maken van een foto zijn scherpte en belichting cruciaal. Gelukkig regelt je smartphone dit meestal automatisch. Maar blijf opletten! Soms moet je ingrijpen om de instellingen aan te passen. Dit geldt voor zowel gewone camera’s als smartphones.

Scherpstellen en belichting

Tip 05: Scherpstellen
Moderne smartphones kunnen razendsnel scherpstellen, maar soms raken ze in de war, vooral als het onderwerp niet in het midden staat. Tik gewoon op het scherm om het juiste onderwerp aan te wijzen, en je krijgt scherpe foto’s.

Tip 06: Belichten met je smartphone
De camera regelt automatisch de belichting, maar soms pakt dit niet goed uit, vooral bij grote verschillen tussen licht en donker. Gebruik belichtingscompensatie om de helderheid aan te passen zonder de scherpstelling te veranderen. Tijdens de cursussen gaan we dit ook uitgebreid proberen omdat er meerdere manieren zijn om dit te doen.

Tip 07: Focuslock
In sommige situaties is het handig om scherpstelling en belichting te vergrendelen, vooral als je meerdere foto’s wilt maken. Houd je vinger op het scherm om ze te vergrendelen, maar vergeet niet ze weer vrij te geven als het licht verandert.

beste tips

Focuslock en Rule of thirds

Tip 08: Continustand
Bij snelle actiescene is er weinig tijd om één foto te maken. Houd de ontspanknop ingedrukt om de continu-opnamemodus te activeren. Hiermee vergroot je je kans om het perfecte moment vast te leggen. De resolutie van de foto’s zijn dan wel wat lager.

Tip 09: Gezichtsdetectie
Steeds meer smartphones hebben gezichtsdetectie. Hierdoor blijven mensen op je foto’s scherp en goed belicht, zelfs als ze bewegen.

Tip 10: De compositie
Naast technische aspecten is compositie van groot belang. Plaats het hoofdonderwerp niet altijd in het midden voor een interessantere foto. Denk aan de regel van derden en gebruik het raster op je scherm voor hulp. Zelfs als je de techniek niet beheerst, kun je nog steeds een mooie foto maken als je een goede compositie maakt tijdens het fotograferen met je smartphone. Met de cursus krijg je hiervan vele voorbeelden.

Tip 11: Regel van derden
De regel van derden helpt je bij het plaatsen van je onderwerp op de juiste plek in je foto. Verdeel het beeld in negen vlakken en plaats het onderwerp op of nabij de lijnen voor een gebalanceerde compositie.

Tip 12: Licht is alles
De beste foto’s maak je bij goed licht. Buiten zijn de uren rond zonsopgang en zonsondergang ideaal. Binnen, zoek naar sfeervol licht. Zet je onderwerp goed in het licht en gebruik gordijnen om fel zonlicht te verzachten. Mijn voorkeur is een klein zonnetje met een dikke wolk ervoor. Prima licht en geen schaduw.

NIET zoomen met je smartphone

Tip 13: Niet zoomen!
Zoom niet in met je smartphone, want dit gaat ten koste van de beeldkwaliteit. Het is beter om dichter bij je onderwerp te gaan staan. Het is tevens beter voor de detailscherpte. Zoom daarom met je voeten… Als je niet dichterbij kunt komen, probeer dan de omgeving in je foto te betrekken. Laat zien wat er om je hoofdonderwerp gebeurt. Dat geeft je foto’s meer verhaal en betekenis.

Tip 14: Heldere lens
Maak regelmatig de lens van je camera schoon. Vuil en vettigheid kunnen je foto’s negatief beïnvloeden. Gebruik een zacht doekje of een lenspen om de lens schoon te maken voor heldere opnames.

Tip 15: Lensflare
Vermijd lensflare door fel licht af te schermen met je hand of een stuk karton. Dit voorkomt ongewenste effecten in je foto’s. Maar aan de andere kant kun je er ook hele leuke effecten mee behalen zoals ik laat zien tijdens de workshops. Wel de tip dat je joew smartphone niet te lang tegen de zon in moet richten om te voorkomen dat het felle licht in gaat branden op de sensor van je telefoon.

beste tips

Tip 16: Welke camera op de smartphone is beter?
Gebruik de hoofdcamera aan de achterkant voor de beste resultaten. De voorste camera is vooral bedoeld voor selfies en videogesprekken. Gebruik de standaard camera-app op je smartphone voor eenvoudige foto’s. Als je meer functies wilt, probeer dan apps van derden, zoals ik in een eerder artikel beschreven heb.

Tip 17: Zonder flitser betere foto’s
Vermijd de flitser als het kan, want dit kan je foto’s er onnatuurlijk uit laten zien. Maak gebruik van natuurlijk licht en houd je telefoon stabiel om bewegingsonscherpte te voorkomen. Met deze tips wordt fotograferen met je smartphone een fluitje van een cent. Dus ga erop uit en leg die prachtige momenten vast met jouw smartphone!

Facebook
LinkedIn
Email
Scroll naar boven