smartphone fotografie tips

Hoe maak je de beste foto’s met je smartphone?

Dit is een veel gestelde vraag aan mij tijdens de cursus. De beste foto’s maak je door er tijd en energie in te steken, de juiste beeldhoek of uitsnede te maken, de belichting goed te hebben en oog voor detail. Iedereen kan een knopje indrukken op een camera of smartphone, maar om een echt goede foto te maken, komt er wel iets meer bij kijken. Natuurlijk is een lucky shot ook weleens het geval, maar niet altijd. Wat ik zelf altijd aangeef, is dat je met veel oefenen steeds beter kan worden, maar je moet het wel even de tijd geven.

Kennis van het gereedschap stimuleert de creativiteit. Deze uitspraak hanteer ik al sinds jaar en dag op mijn cursussen in smartphone fotografie. Hoe beter jij je ‘gereedschap’ kent, hoe sneller je een goed resultaat kan behalen. Fotografie met de camera of smartphone is niet moeilijk, maar onthoud wel dat fotografie ook een vak is. Niet alles is te leren uit boeken. Je moet het plaatje ook ‘zien’. En dat leer je door heeeel veel foto’s te maken.

Wat is belangrijk bij smartphone fotografie?

Belangrijk bij smartphone fotografie is dat je de mogelijkheden van jouw smartphone goed moet kennen om er alles uit te kunnen halen. Hoe pas je de belichting bijvoorbeeld handmatig aan? Weet jij dat? Dit is namelijk één van de belangrijkste leerpunten tijdens mijn cursussen. Hier staan de uitgebreid bij steil en laat ik de diverse mogelijkheden zien. Ik geef voorbeelden van belichten in zeer zonnige omgevingen en van het goed belichten van foto’s in het theater. En ja, je foto’s worden echt veel beter van belichting, want fotografie is nu eenmaal spelen met licht. En dat ga je beter benutten.

Jouw foto’s moeten altijd scherp zijn. Wist je dat daar ook diverse trucs voor zijn? Ook zo’n onderwerp waar mijn cursisten achteraf van zeggen dat ze dit niet wisten. Dat geeft niet, want daarom volg je een cursus. Buiten het feit dat ze ook nog eens gezellig zijn.

Beste smartphone foto

Welke smartphone moet ik kopen?

Tja, dat is voor iedereen verschillend. Wat is jouw budget? Want ze maken tegenwoordig allemaal wel goede foto’s. Uitschieter voor mij zijn de S22 en S23 van Samsung en de Apple iPhone 13 Pro en 15 Pro. Ook de Google Pixel camera’s doen goed zaken, maar ook hier gaat het er weer om wat jij doet met al die instellingen. Laat je de smartphone op de volautomaat staan, of neem je de moeite om met al die instellingen te experimenteren. Want dan pas ontdek je alle mogelijkheden. Dus op de vraag welke smartphone je moet kopen hangt voornamelijk af van jouw beschikbare budget en dan de gewenste mogelijkheden. Zelf maak ik veelvuldig gebruik van You tube om extra informatie uit te vogelen. Dan kom je al heel ver. In een gemiddelde telecomwinkel kunnen ze je over het algemeen niets vertellen over smartphone fotografie en wat daarvoor nodig is. De tekst gaat door onder de foto…

Beste smartphone foto

Wie geeft de beste smartphone fotografiecursus?

Gezien het aantal positieve reacties op mijn cursussen en workshops, mag ik aannemen dat ik het verhaal goed kan vertellen. Ben ik de beste? Dat ga je van mij niet horen. Ik doe gewoon wat ik zelf ook leuk vind en wil dat graag overbrengen op andere mensen. Ik ben gek op kennisoverdracht en daarbij een zeer enthousiaste (smartphone)fotograaf. Ik bel bijna niet met mijn smartphone, maar zet hem meer in om mooie plaatjes te maken. Zelfs voor reportagewerk gebruik ik hem naast mijn Sony A7II full sensor camera. Die ervaringen neem ik mee in mijn cursus smartphone fotografie zodat iedereen van die kennis kan profiteren. Dan mag jij zelf na afloop zeggen of je veel van me geleerd hebt.

Welke smartphone maakt de mooiste foto’s

Op moment van dit schrijven zeg ik de Apple iPhone 15 Pro en de Samsung S23. Uitstekende smartphones met prachtige fotoresultaten. Alles wat je trouwens terugkijkt op je scherm van je telefoon ziet er goed uit. Daar is het ook bijna niet aan te zien. Maar druk jij je gemaakte foto’s ook weleens af? Of is dat niet meer van deze tijd? Deze vraag stel ik mijn cursisten altijd. De meesten drukken inderdaad niet meer af en bekijken alles het liefste op het schermpje. Toch zonde, want een foto is toch gemaakt met een doel dat je er misschien toch iets meer mee wil doen dan alleen maar een herinnering.  Afhankelijk van jouw leeftijd, zijn er nog mensen in jouw omgeving die misschien wel graag een foto neer willen zetten of op willen hangen. Het afdrukken van een foto kost tegenwoordig ook niet zo heel veel meer.

Maar aan een afdruk kun je wel goed zien of hij wel een geen mooie foto’s maakt, omdat je aan een afdruk heel goed kan aflezen of de lenskwaliteit van jouw smartphone goed is. Let dan vooral op de details. Lopen die niet dicht als je de foto iets uitvergroot.

Alternatief is je foto’s via je smartphone af te spelen op de televisie. Dan maken jouw foto’s pas impact. Dat gaat eenvoudiger dan je denkt. Dit kan gedaan worden met een kabel en in sommige gevallen helemaal draadloos. Dan krijgt elke foto de aandacht die het verdient. Dan komen jouw foto’s van die onvergetelijke cruise pas echt tot hun recht. Probeer het maar eens. Ik heb zelfs een blogartikel geschreven hoe je jouw smartphone foto’s op TV kunt bekijken.

Ik hoop je weer wat op weg geholpen te hebben. Vragen? Stel ze me gerust of kom gewoon een keertje meedoen met een cursus. Ik heb nog veel meer te vertellen en vooral te laten zien! Vind je dit een leuk artikel? Je doet mij er een plezier mee om hem te delen. Tot een volgende blog!

Facebook
LinkedIn
Email
Scroll naar boven