ai

Artificial Intelligence (AI) tijdens de cursus smartphone fotografie

Kunstmatige intelligentie, beter bekend als AI, is als een slimme assistent voor computers. Het leert van gegevens en ervaringen om taken uit te voeren, vergelijkbaar met hoe mensen leren. AI helpt ons bijvoorbeeld om dagelijkse taken eenvoudiger te maken door bijvoorbeeld spraakopdrachten te begrijpen, afbeeldingen te herkennen en zelfs voorspellingen te doen over toekomstige gebeurtenissen.

In smartphones is AI alomtegenwoordig en biedt het verschillende handige toepassingen. Bijvoorbeeld, spraakassistenten zoals Siri van Apple, Google Assistent en Amazon’s Alexa maken gebruik van AI om te luisteren, gesproken opdrachten te begrijpen en antwoorden te geven op vragen van gebruikers. Foto-apps op smartphones, zoals Google Foto’s of Apple Foto’s, gebruiken AI voor automatische beeldherkenning om foto’s te categoriseren op basis van locaties, objecten of zelfs mensen. Deze apps maken het gemakkelijker om foto’s terug te vinden door slim te zoeken. Goed hé!

Als “extraatje” tijdens mijn workshops wil ik informatie geven aan de deelnemers om ze al vroegtijdig te informeren over de mogelijkheden van AI en ze kennis laten maken over wat ‘het’ doet en hoe het werkt. Uiteraard in duidelijke taal zoals je dat van mij gewend bent. Maar ik vertel er niet alleen over, ik ga ook enkele dingen laten zien, zodat je daar een eigen beeld bij kan vormen. Als je het ziet, begrijp je ook beter waar het over gaat. Inmiddels ben ik vrij bekend met deze materie en pas ik het met grote regelmaat toe. Wees niet bang dat het saaie of droge materie wordt. Je komt tenslotte voor de smartphone fotografie workshop. Maar hoe eerder je weet waar het AI over gaat en wat het kan doen, des te sneller je het gaat begrijpen.

AI tijdens de smartphone cursus

Bovendien passen AI-aangedreven camera’s in smartphones automatisch instellingen aan voor verschillende omgevingen. Bijvoorbeeld, bij weinig licht past de AI de belichting en ISO-instellingen aan voor betere foto’s. Ook worden AI-algoritmen gebruikt voor gezichts- en scèneherkenning, wat helpt bij het verbeteren van de portretmodus en het detecteren van verschillende fotomomenten.

Niet te vergeten zijn apps zoals Instagram, die AI gebruiken voor fotofilters en aanbevelingen. Instagram’s algoritmen analyseren jouw voorkeuren en gedrag om foto’s te tonen die passen bij wat jij leuk vindt. Deze voorbeelden laten zien hoe AI in smartphones diverse taken slimmer en efficiënter maakt, waardoor onze digitale ervaringen steeds meer worden verbeterd.

ai

De meeste mensen hebben een krachtige smartphone met camera in hun broekzak, klaar om elk moment vast te leggen. Maar hoe kunnen we deze camera’s optimaal benutten? Hier komt kunstmatige intelligentie (AI) in beeld, een onmisbaar hulpmiddel om de fotografie-ervaring te verbeteren en te leren hoe je de beste foto’s kunt maken met je smartphone.

AI heeft de manier waarop we foto’s maken, bewerken en analyseren ingrijpend veranderd. Tijdens mijn cursus in smartphone fotografie zal ik laten zien hoe AI op verschillende manieren kan worden ingezet om jouw skills op fotogebied te verbeteren. Ik zorg dat alles wat ik vertel voor iedereen goed te begrijpen is. Of je er nu bekend mee bent of niet. De cursus blijft verder zoals ik hem normaal geef, maar voeg er dat stukje extra informatie aan toe. Dan begrijp je na afloop precies waar iedereen over praat. Alleen laat ik het je ook zien!

Direct aanmelden of wil je nog meer weten over artificial intelligence? Lees dan nog even verder…

De toekomst van smartphone fotografie en AI

AI-aangedreven apps kunnen helpen bij het begrijpen van compositie en framing. Door gebruik te maken van augmented reality (AR) kunnen deze apps realtime feedback geven over de compositie van een foto, zoals de regel van derden, symmetrie en het gebruik van leidende lijnen. Dit stelt deelnemers in staat om direct te zien hoe ze hun beeldkader kunnen verbeteren voordat ze de foto maken.

AI-gestuurde fotobewerkings-apps bieden geavanceerde tools voor het verbeteren van foto’s. Deze apps kunnen automatisch belichting, kleurcorrectie, en zelfs het verwijderen van ongewenste elementen zoals ruis verbeteren.

Objectherkenningstechnologieën binnen camera-apps kunnen helpen bij het identificeren van onderwerpen en het verstrekken van suggesties voor het maken van betere foto’s. Bijvoorbeeld, wanneer een je een foto van een landschap maakt, kan de AI feedback geven over de ideale belichting, compositie en het gebruik van HDR (High Dynamic Range) voor een betere algehele foto.

Artificial Intelligence integratie

De integratie van AI in smartphonefotografie zal naar verwachting alleen maar toenemen. Toekomstige ontwikkelingen kunnen onder meer het gebruik van AI voor geavanceerde beeldanalyse omvatten, waarbij diepgaande neurale netwerken worden ingezet om fotokwaliteit en -samenstelling te evalueren. Verder zullen AI-gestuurde assistenten in camera-apps waarschijnlijk meer gepersonaliseerde suggesties bieden op basis van de unieke stijl en voorkeuren van elke fotograaf. Dit kan variëren van aanbevelingen voor nieuwe technieken tot suggesties voor creatieve effecten. Maar uiteraard blijf jij ‘baas’ over je opnames en zelf besluiten of je de foto wel of niet goed vindt.

AI is draagt enorm bij aan veranderingen in de wereld van smartphone fotografie en biedt enorme mogelijkheden voor het verbeteren van de fotografievaardigheden van mensen. Denk vooral niet dat het moeilijk is. Maar lees er gewoon eens over. Dan wordt het vanzelf een stuk duidelijker. Mijn advies is dan ook om nu in te stappen en er kennis van te nemen, zodat je later niet een hele inhaalslag hoeft te doen als het ineens wel je interesse krijgt.

Doe anders gewoon een keer mee met mijn cursus smartphone fotografie. Artificial Intelligence gaat hier nu een (klein) onderdeel van uit maken en laat ik je laagdrempelig kennis maken met de mogelijkheden. En geloof me, die mogelijkheden zijn geweldig! En zien is geloven!

creatief met smartphone belichting
Maar als smartphone fotograaf ben jij nog steeds de persoon die de knop indrukt en de foto maakt. AI of niet.
Scroll naar boven