smartphone fotografie tips

De beste smartphone fotografie tips van 2024

Hoe maak je mooie foto’s met je smartphone? Dat is een vraag die veel mensen zich stellen. Smartphone fotografie is een leuke en makkelijke manier om je dagelijkse momenten vast te leggen en te delen met anderen. Maar hoe haal je het beste uit je mobiele camera? In deze blogpost geef ik je een aantal tips om je smartphone fotografie naar een hoger niveau te tillen. Lees snel verder met deze smartphone tips!

Smartphone tips voor betere opnames

Naast onderstaande tips is er natuurlijk nog heel veel meer te vertellen over het maken van foto’s met je smartphone. Tijdens de cursus en workshops die ik geef, laat ik je echt van alles zien en vertel ik je hoe je echt betere foto’s kan maken.

Ik vertel er niet alleen over, maar laat ik het je ook zien en zelf instellen op jouw eigen Apple of Android smartphone.

Wist je dat de cursus ook leuk is om samen te doen met je familie, vrienden of collega’s? Desgewenst voegen we er dan ook nog een kleine onderlinge fotowedstrijd aan toe om het nog extra leuk te maken. Hoe dan ook, maak gebruik van onderstaande tips en wie weet zie ik je op één van mijn cursussen!

smartphone fotografie tips
De grip is een handig hulpmiddel voor betere grip. Ik laat deze ook zien tijdens de cursus.
  • Tip 1: Houd je telefoon goed vast

Een van de belangrijkste tips voor smartphone fotografie is om je telefoon goed vast te houden. Je wilt namelijk voorkomen dat je foto’s bewogen of scheef zijn. Probeer je smartphone altijd met twee handen vast te houden bij het maken van een foto. Zorg dat je tijdens het maken van een foto je handen stil houdt en geef je telefoon de tijd dat hij het beeld opneemt. Beweeg je te snel, dan kun je een wazige foto krijgen. Je kunt ook de geluidsknoppen aan de zijkant van je telefoon gebruiken als fotoknop. Zo kun je je smartphone heel steady als een compactcamera vasthouden.

  • Tip 2: Kies zelf het focuspunt

Een smartphone focust automatisch, maar dat is niet altijd handig. Soms stelt hij net op het verkeerde punt scherp, of heeft hij moeite met focussen in slecht licht. Gelukkig kun je zelf het focuspunt kiezen door even op het scherm te tikken. Er verschijnt dan een vierkantje of rondje in beeld en je ziet de camera direct focussen. Als je je vinger wat langer op het scherm houdt, wordt de focus vastgezet. Handig als je op dezelfde plek wilt blijven scherpstellen.

  • Tip 3: Zet het raster aan

Een ander hulpmiddel om betere foto’s te maken met je smartphone is het raster. Dit zijn lijntjes die over je scherm lopen en die je kunnen helpen om de horizon recht te zetten of om de compositie te verbeteren. Het raster zet je aan via de instellingen van de camera app of via de algemene instellingen van je telefoon. Je kunt het raster ook gebruiken om de regel van derden toe te passen. Dit is een compositieregel die zegt dat je het onderwerp op een van de snijpunten van het raster moet plaatsen voor een interessanter beeld.

  • Tip 4: Maak gebruik van verschillende lenzen

Veel smartphones hebben tegenwoordig meerdere lenzen waarmee je kunt fotograferen. Zo heb je vaak een groothoeklens, een standaardlens en een telelens tot je beschikking. Elke lens heeft zijn eigen voor- en nadelen en geeft een ander perspectief op de werkelijkheid. Experimenteer met de verschillende lenzen en kijk welke het beste past bij jouw onderwerp en stijl. Met een groothoeklens kun je bijvoorbeeld meer van de omgeving laten zien, terwijl een telelens juist meer details en diepte kan geven. Probeer het gewoon uit, want tijdens de cursussen hoor je mij vaak zeggen ‘één foto is geen foto’.

  • Tip 5: Let op het licht

Licht is misschien wel het belangrijkste element in fotografie. Het bepaalt namelijk de sfeer, de kleuren en het contrast van je foto’s. Met een smartphone kun je niet veel doen aan de belichting, dus moet je goed opletten hoe het licht valt op je onderwerp en wat voor effect dat heeft. Probeer bijvoorbeeld eens te fotograferen tijdens het gouden uur, vlak voor zonsopkomst of zonsondergang, als het licht warm en zacht is. Of speel met schaduwen en silhouetten voor een dramatisch effect.

  • Tip 6: Bewerk je foto’s

De laatste tip voor smartphone fotografie is om je foto’s te bewerken. Ook dit laat ik je zien tijdens mijn cursus. Iedereen kan het! Met een paar simpele aanpassingen kun je namelijk veel verschil maken in hoe je foto’s eruit zien. Je kunt bijvoorbeeld de helderheid, het contrast, de kleuren en de scherpte aanpassen. Of je kunt een filter gebruiken om je foto’s een bepaalde stijl of sfeer te geven. Er zijn veel apps beschikbaar waarmee je je foto’s kunt bewerken. Experimenteer met de verschillende opties en kijk wat het beste werkt voor jou.

Tot slot
Smartphone fotografie is een leuke en makkelijke manier om je dagelijkse momenten vast te leggen en te delen met anderen. Met deze tips kun je je smartphone fotografie naar een hoger niveau tillen en mooiere foto’s maken met je mobiele camera. Mocht je nog meer willen weten, want er is nog zoveel meer te vertellen, meld je dan aan voor een cursus smartphone fotografie op één van mijn locaties. Er zit er altijd wel eentje bij jou in de buurt. Ik zal je verbazen met de dingen die je fotografisch met je smartphone kan doen.
Veel plezier met fotograferen!

Scroll naar boven