De beste smartphone

De Beste Smartphone van 2024 voor fotografie

Tijdens de cursus smartphone fotografie krijg ik zo vaak dezelfde vraag; wat is de beste smartphone om foto’s te maken? In deze blog zal ik proberen daar een antwoord op te geven. Vergeet niet dat dit ook een persoonlijke kwestie en smaak is. Waar de ene persoon gaat voor kleurrijke foto’s, vindt de andere een gematigde kleur weer mooier. Maar ik ga het proberen uit te leggen. In de wereld van smartphones is 2023 een jaar van opwindende innovaties en spannende mogelijkheden, vooral voor diegenen die graag foto’s van topkwaliteit maken. Als je een smartphone zoekt die je fotografische creativiteit naar nieuwe hoogten kan tillen, ben je hier aan het juiste adres. Laten we eens kijken naar de beste smartphone van 2023 voor fotografie-enthousiastelingen en enkele van de sterke punten ervan.

Vooraf wil ik nog even aangeven dat ik niet gesponsord word door een fabrikant. Ik baseer een aantal zaken op het feit dat ik heel veel foto’s van cursisten zie en daar een klein beetje vanuit ga.

Verbluffende camera's

De ster van de show in deze smartphone is ongetwijfeld de cameraopstelling. Met een combinatie van meerdere lenzen, AI-beeldverwerking en een hoge resolutie, ben je verzekerd van verbluffende foto’s, of je nu in daglicht of bij weinig licht fotografeert. De camera’s zijn ontworpen om zelfs de meest uitdagende situaties aan te kunnen. De meeste smartphones beschikken over een scala aan innovatieve fotografie-modi, waaronder nachtmodus, portretmodus, en ultragroothoekmodus, die je in staat stellen om prachtige foto’s te maken in verschillende scenario’s. Met geavanceerde software-algoritmen kun je moeiteloos professioneel ogende beelden vastleggen.

Bij elke update of nieuw type smartphone komen er weer nieuwe functies bij en worden de smartphones steeds beter. Want even eerlijk, we kopen geen nieuwe smartphone omdat deze zo lekker belt. Nee, die kopen we omdat hij zulke mooie foto’s maakt. Want werkelijk IEDEREEN maakt foto’s. Mooi of niet mooi laten we even in het midden. Zolang je er maar plezier in hebt, want fotograferen is zooo ontzettend gaaf! Zelf fotografeer ik al vanaf mijn 9e jaar. Alleen had je toen nog geen smartphones, maar een gewone camera. Maar de basisregels van fotografie gelden nog steeds.

De beste smartphone

Krachtige Hardware en een gebruiksvriendelijk interface

De smartphone wordt aangedreven door de nieuwste krachtige hardware, waardoor je soepel kunt multitasken en veeleisende foto- en videobewerkingstaken kunt uitvoeren. Dit betekent dat je niet alleen geweldige foto’s kunt maken, maar ze ook kunt bewerken en delen zonder enige vertraging. De gebruikersinterface van deze smartphone is intuïtief en gemakkelijk te begrijpen, zelfs voor beginners. Dit maakt het voor iedereen toegankelijk om prachtige foto’s te maken, ongeacht hun technische achtergrond. Alleen moet ik er wel bijzeggen dat ik de interface, dus zoals de camerafunctie eruitziet, van Apple gebruiksvriendelijker is dan van Android.

Wat een hoop gebruikers niet weten, of over nadenken, is dat je niet vast zit aan de standaard foto-app die op je smartphone zit. Er zijn veel opties. Zelf werk ik graag met de app Pro-camera en de app Reeflex. Beide hebben extra functies of functies die je in één oogopslag ziet zitten en kan aanklikken zonder dat je hoeft te zoeken waar de betreffende functie zit. Dat vind ik de sterkste eigenschap van de app Reeflex. Probeer hem anders zelf eens uit. Bij de meeste apps heb je een zogeheten probeerversie.

Apple of Android smartphone: welke is beter?

In 2023 kunnen smartphone-gebruikers met een passie voor fotografie echt opwindende mogelijkheden verwachten. De beste smartphone van het jaar biedt ongekende fotografische mogelijkheden en stelt je in staat om adembenemende beelden vast te leggen. Dus pak die smartphone en begin met het maken van prachtige herinneringen!

De keuze tussen een Samsung- of Apple-smartphone voor het maken van foto’s is grotendeels afhankelijk van persoonlijke voorkeur en prioriteiten, omdat beide merken hoogwaardige camera’s in hun vlaggenschipmodellen aanbieden. Hier zijn enkele verschillen tussen de twee merken op het gebied van fotografie. Voor mij persoonlijk zijn de beste smartphones van 2023 de Apple iPhone 13/14 Pro en de Samsung S22/23.

Samsung smartphones

  • Samsung staat bekend om zijn veelzijdige cameraopstellingen, waaronder meerdere lenzen met verschillende brandpuntsafstanden. Hierdoor kun je zowel standaardfoto’s als ultra brede en telefoto-opnamen maken.
  • Samsung integreert vaak innovatieve functies in hun camera-apps, zoals Single Take, Super Steady-video en Space Zoom. Deze functies kunnen het fotograferen en videograferen leuk en gemakkelijk maken.
  • Samsung biedt vaak uitgebreide aanpassingsmogelijkheden in hun camera-app, waardoor ervaren fotografen de instellingen naar hun voorkeur kunnen aanpassen. Voor de beginnende smartphonefotograaf is het vaak even zoeken.

Apple smartphones

  • Apple staat bekend om zijn indrukwekkende beeldverwerkingstechnologie. iPhones produceren vaak levendige en natuurgetrouwe kleuren in foto’s, zelfs zonder extra bewerking.
  • iPhones gebruiken technologieën zoals Deep Fusion en Smart HDR om details en belichting te optimaliseren, vooral in omstandigheden met weinig licht.
  • Apple’s camera-app is bekend om zijn eenvoudige en intuïtieve interface, wat het voor beginners gemakkelijk maakt om snel mooie foto’s te maken.
  • iPhones profiteren van naadloze integratie met andere Apple-producten, zoals de Mac en iPad, waardoor het delen en bewerken van foto’s op verschillende apparaten handiger wordt.

Conclusie

Het is belangrijk op te merken dat de prestaties van Samsung– en Apple-smartphones jaarlijks verbeteren, en de verschillen tussen de twee merken worden steeds kleiner. Beide merken bieden uitstekende camera’s in hun vlaggenschepen, en veel hangt af van persoonlijke voorkeur, zoals welk besturingssysteem je verkiest (Android versus iOS), het ecosysteem waarin je al zit, en je budget.

Het is aan te raden om de nieuwste modellen van zowel Samsung als Apple te vergelijken, en als fotograferen een belangrijk criterium voor je is, overweeg dan om recensies en testresultaten te bekijken om te zien welke smartphone het beste aan je specifieke behoeften voldoet. Het kan ook nuttig zijn om de camera-apps zelf uit te proberen in een winkelomgeving om te zien welke interface je het meest aanspreekt.

Ik hoop dat dit artikel nuttig is voor jou en anderen die op zoek zijn naar de beste smartphone voor fotografie in 2023. Als je nog meer vragen hebt of meer informatie nodig hebt, aarzel dan niet om te vragen!

Verbluffende 8K Video met je smartphone

Naast indrukwekkende foto’s biedt deze smartphone ook de mogelijkheid om verbluffende 8K-video’s op te nemen. De videokwaliteit is ongeëvenaard en biedt een niveau van detail dat je op een smartphone niet voor mogelijk had gehouden. Alleen heb ik de videoresultaten en opties niet meegenomen in deze blog. Een gouden tip is om regelmatig even op You Tube te kijken naar reviews en handige tips. En anders ben je meer dan welkom op mijn workshops smartphonefotografie.

Scroll naar boven