Niemand kijkt er tegenwoordig nog van op als je in een restaurant zit en je bestelde eten op de foto zet. Dit om het ook meteen even online te slingeren en de wereld laten weten waar je zit en wat je eet. Maar hoe maak je nu, als je toch per sé een foto wil maken, de beste foto van je eten? Tijd voor een nieuwe blog.
Zelf had ik daar in het begin wel wat moeite mee. Je bent uit eten, lekker rustig, even geen Socials en andere storende dingen en dan moet er eerst weer een foto gemaakt worden van de daghap. Wat is dat toch? Waarom zou je een foto maken van je eten? Doe je dat ook als je tussen de middag een boterham eet? Maar hoe dan ook, als je dan toch een foto wil maken, let dan even op de volgende tips.
De beste tips voor foodfotografie
Zelf maak ik al enige jaren foto’s voor een restaurant en op een afgesproken avond, krijg ik de complete menukaart voor me en komt het ene na het andere lekkere gerecht voorbij. Om elk gerecht vervolgens op de foto te zetten. Voor de klant natuurlijk erg handig dat ze weten hoe hun gerecht eruit gaat zien.
Maar als het gerecht voor je staat, zijn er dan nog zaken waar je rekening mee moet houden. Kijk bijvoorbeeld of de omgeving niet te druk is, of afleid van het gerecht. Zorg dat er geen storende details in beeld komen zoals nog net een puntje van een mes of iets anders wat op de tafel staat. Waar komt het licht vandaan? Is het vlak licht wat strak boven de tafel hangt of misschien heb je wel last van wat tegenlicht. Zorg dat je dit soort zaken vooraf al goed bekeken hebt. Afhankelijk van de sfeer die je wil creëren.
Je kent de menukaarten misschien wel die je vaak in het buitenland op je tafeltje tegenkomt. Zo’n kaart met allemaal foto’s van de gerechten die je bestellen kan. Allemaal van bovenaf op de foto gezet inclusief het vieze tafelkleed waarop de foto genomen is. Dat kan de bedoeling niet zijn van foodfotografie. Besteed aandacht aan de foto, net zoals de kok dit gedaan heeft bij het bereiden van het gerecht.
Als je wel besluit om bijvoorbeeld je pizza recht van boven op de foto te zetten, zet dan in elk geval je waterpas aan. Dan weet je ook zeker dat je geen vertekening krijgt en je echt 100% recht boven je gerecht zit. De waterpas kun je activeren bij de instellingen van je smartphone.
Stel scherp op je eten
Wijs aan wat je scherp wil hebben. Je smartphone stelt altijd zelf scherp, maar soms wil je een deel van je gerecht er net iets meer uit laten springen. Wijs dan op je scherm aan waar jij wil dat de smartphone op moet focussen. Nog beter wordt de foto als je gebruik maakt van de portretstand op je smartphone. Dan krijg je de betere foto’s voor foodfotografie. Dan is het zelfs mogelijk om na afloop te bepalen waar de scherpte moet zitten in de foto. Deze stand is mijn persoonlijke voorkeur voor dit soort opdrachten.
Houd ook rekening met het aanwezige licht. Valt dit goed op het gerecht? Wordt het belangrijkste deel goed belicht en komt het gerecht zo goed uit de verf? In elk geval adviseer ik om nooit de flitser te gebruiken. Dat is de snelste manier om de sfeer om zeep te helpen. En als er weinig licht is, heb je ook eerder kans op bewegingsonscherpte. Overweeg dan een statiefje te gebruiken. Die heb je natuurlijk niet altijd bij je als je uit eten gaat, maar ondersteun je smartphone met beide handen en gebruik je ellebogen als extra steun.
Tijdens mijn workshops hoor je mij vaak roepen één foto is geen foto. Maak altijd meerdere opnames en speel met de compositie. Recht van boven, schuin van voren, een extreme close-up, een opname van een mooi gedekte tafel met een glas wijn en kaarslicht. Sfeer moet je maken om de beste foodfotografie opnames te krijgen. Dat kan al heel eenvoudig door te spelen met de scherptediepte. Dus hoofdonderwerp scherp en dan de rest net buiten het focusgebied.
Foodfotografie met de feestdagen
Met de feestdagen worden er volop foto’s gemaakt. Ook van het kerstdiner. Fotografeer dan niet alleen het eten, maar ook de andere details op de tafel. Een mooie close-up van een glas wijn met de reflectie van wat op tafel staat, een details van bijvoorbeeld het bestek, een opname van dichtbij van wat er op je bord ligt, met op de achtergrond je tafelgasten die dan onscherp in beeld gebracht worden. Dan laat je precies zien wat je aan het eten bent, maar dan wordt het een beetje mysterieus om je tafelgasten te herkennen. Niet iedereen wil met een volle mond op de foto gezet worden.
Kortom, probeer het gewoon uit. Dan zul je zien dat je met wat oefenen heel ver kunt komen. Nog even de tips op een rijtje:
- Altijd de flitser uit
- Altijd meerdere hoeken proberen voor het beste resultaat
- Ondersteun je smartphone voor stabiele opnames
- Wissel een close-up af met een overzicht
- Vertel je tafelgasten dat je foto’s maakt waar zij ook eventueel op komen te staan
- Geniet vooral van je etentje. Die smartphone kan ook best een keer uit blijven
Eet smakelijk!
Oh ja, mocht je echt betere foto’s willen leren maken met je smartphone, doe dan gewoon eens mee met een smartphone fotografie workshop. Buiten het feit dat ik je veel ga aanleren, is het nog gezellig ook! Deel dit bericht als je andere mensen ook deze tips wil doorgeven.