snel bewegende onderwerpen fotografie

Fotograferen van snel bewegende onderwerpen

In de wereld van smartphonefotografie draait alles om het vastleggen van het moment. Maar wat als dat moment razendsnel voorbijgaat? Hoe kun je dan nog steeds knappe foto’s maken van onderwerpen die snel bewegen, zoals sportevenementen of kinderen die rondrennen op een speelplaats? Geen zorgen, want met de juiste technieken en een goed begrip van je smartphonecamera kun je zelfs de meest dynamische scènes vastleggen. In dit artikel neem ik je even mee en deel ik mijn ervaring over hoe je met een smartphone goede foto’s kunt maken van bewegende onderwerpen.

Sluitersnelheid en burst helpen jou

Voordat we dieper ingaan op de technieken, is het belangrijk om je smartphonecamera te begrijpen. Moderne smartphones zijn uitgerust met geavanceerde camera’s, maar de instellingen en functies kunnen per model verschillen. Dus wat ik hier omschrijf kan enigszins afwijken van jouw smartphone. Neem de tijd om vertrouwd te raken met de mogelijkheden van jouw specifieke smartphonecamera. Leer hoe je de sluiter snel kunt activeren, pas de focus en belichting aan en experimenteer met verschillende modi zoals de sportmodus of de burst-modus.

Fotograferen van bewegende onderwerpen vereist perfecte timing. Probeer het moment te voorspellen waarop de actie het meest interessant is en druk op het juiste moment af. Anticiperen op de bewegingen van je onderwerp kan je helpen om scherpere en boeiendere foto’s te maken. Kijk je weleens naar de Formule 1 races? Dan zie je fotografen langs de kant staan die hun camera meebewegen met het onderwerp. Resultaat is dan dat de racewagen goed scherp in beeld is en de achtergrond in een waas. Puur omdat ze dan meebewegen met de snelheid. Met een smartphone eis dit ook redelijk goed te doen, maar oefen dan bijvoorbeeld eerst eens met je kind of kleinkind in een draaimolen. Of de hond die langsrent.

En jij maakt toch ook altijd meerdere foto’s zodat je later de beste kunt uitzoeken? Want wat ik altijd roep is “één foto is geen foto”

snel bewegende kinderen fotograferen
Een kind in een draaimolen fotograferen kan een aardige uitdaging zijn voor je smartphone. Niet met mijn tips!

Gebruik de burst-modus en zet de belichting vast

De burst-modus is je beste vriend bij het fotograferen van snel bewegende onderwerpen. Deze modus maakt meerdere foto’s achter elkaar met slechts één klik op de knop. Zo kun je een reeks beelden vastleggen en later het beste shot kiezen. Houd de sluiterknop ingedrukt of zoek in de cameramodus van je smartphone naar de burst-optie. Die kun je instellen onder de instellingsfunctie op je smartphone. Meestal te herkennen aan een afbeelding van een tandwieltje.

Eén van de uitdagingen bij het fotograferen van bewegende onderwerpen is het behouden van scherpte en belichting. Gebruik de autofocusfunctie van je smartphone om het onderwerp scherp te houden. Tik op het scherm om de focus handmatig aan te passen, indien nodig. Experimenteer ook met de belichtingscompensatie om ervoor te zorgen dat je onderwerp goed belicht is, zelfs als het snel beweegt.

smartphone snel bewegend onderwerp
smartphone snel bewegend onderwerp
smartphone snel bewegend onderwerp

Hogere sluitertijd om het onderwerp te ‘bevriezen’

Een snelle sluitertijd is essentieel voor het bevriezen van bewegende onderwerpen. Hoewel je misschien geen directe controle hebt over de sluitertijd van je smartphonecamera, kun je de sportmodus of de pro-modus gebruiken als die beschikbaar is. Deze modi verhogen vaak automatisch de sluitertijd om bewegingsonscherpte te verminderen. Hoe meer licht in de omgeving, hoe hoger de smartphone de sluitertijd kan instellen. Voor sportopnames heb je dus altijd een hoge sluitertijd nodig. Binnenshuis is dat lastig en zal je dus sneller een onscherpe actiefoto krijgen.

Om scherpe foto’s te maken van snel bewegende onderwerpen, is een stabiele positie cruciaal. Zoek een stevige ondergrond om op te staan of gebruik een statief als je er een hebt. Houd je armen dicht bij je lichaam en adem rustig uit voordat je de foto neemt om bewegingsonscherpte te minimaliseren. Dat begint al met het goed vasthouden van de smartphone. Iets waar ik ook aandacht aan geef tijdens mijn workshops.

Naast het vastleggen van de actie, is het ook belangrijk om aandacht te besteden aan de compositie van je foto’s. Experimenteer met verschillende hoeken en perspectieven om dynamiek toe te voegen aan je beelden. Probeer bijvoorbeeld vanuit een lager standpunt te fotograferen om de snelheid en energie van het onderwerp te benadrukken. Ik zou niet gaan zoomen, omdat zoomen ook licht kost en je maakt de beeldhoek kleiner waardoor het onderwerp ook net buiten beeld kan vallen.

 

Nadat je je foto’s hebt gemaakt, kun je ze verder verbeteren met behulp van fotobewerkings-apps. Pas de helderheid, contrast en verzadiging aan om je onderwerp te laten opvallen. Wees echter voorzichtig met overbewerking, want dit kan ten koste gaan van de natuurlijkheid van je foto’s.

Oefenen met smartphone fotografie

Zoals bij elke vorm van fotografie, is oefening de sleutel tot verbetering. Neem de tijd om te experimenteren met verschillende technieken en leer van je fouten. Hoe meer je fotografeert, hoe beter je wordt in het vastleggen van bewegende onderwerpen met je smartphone. Ik hoop je weer een stapje op weg geholpen te hebben met deze tips en trucs om betere foto’s te maken van snel bewegende onderwerpen met je smartphone. Onthoud dat het allemaal draait om geduld, anticipatie en creativiteit. Dus pak je smartphone en ga op pad om die (ook snelle) momenten vast te leggen!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Scroll naar boven