smartphone tips

Haal het beste uit je smartphone fotografie met deze ultieme tips!

Haal het maximale uit je smartphone fotografie met deze ultieme tips! Of je nu een professionele fotograaf bent of gewoon op zoek bent naar manieren om je snapshots naar een hoger niveau te tillen, deze tips zullen je zeker helpen. Met de verbazingwekkende camera’s die tegenwoordig in smartphones zijn ingebouwd, is het mogelijk om prachtige foto’s te maken zonder dat je een dure camera nodig hebt.

In dit blogartikel ontdek je enkele essentiële tips en trucs om je smartphonefotografie te verbeteren. Ik heb al eerder tips beschreven, maar het zo af en toe herhalen kan geen kwaad. Ook deze keer heb ik ze weer verder aangevuld. Laat maar weten of je nog iets mist. Leer hier hoe je de belichting kunt optimaliseren, de compositie kunt verbeteren en de juiste apps kunt gebruiken om je foto’s te bewerken. Ontdek ook hoe je gebruik kunt maken van verschillende cameramodi en functies om speciale effecten toe te voegen aan je foto’s. Maar wees voorzichtig met onnodige poespas. Het gaat om de foto.

Of je nu natuurfoto’s wilt maken, portretten wilt vastleggen of gewoon je dagelijkse avonturen wilt documenteren, met deze tips ben je goed op weg naar verbluffende foto’s. Dus pak je smartphone en ga aan de slag met deze ultieme smartphone fotografie tips!

Inhoudsopgave

Waarom smartphonefotografie belangrijk is

Het belangrijkste is omdat het leuk is. Er is nog nooit zoveel gefotografeerd sinds we dit met een smartphone kunnen doen. Smartphonefotografie is ook belangrijk omdat het ons in staat stelt om de wereld om ons heen vast te leggen en te delen met anderen. Het stelt ons in staat om momenten en herinneringen vast te leggen die anders verloren zouden gaan. Met een smartphonecamera bij de hand, kunnen we snel foto’s maken van interessante situaties, mooie landschappen, voor je bedrijf, je Socials, heerlijk eten en geliefde mensen.

Daarnaast heeft smartphonefotografie ook een sociale component. Door foto’s te delen op sociale media, kunnen we ons leven en onze ervaringen met anderen delen. Het is een manier om verbinding te maken met mensen over de hele wereld en om inspiratie op te doen van andere fotografen. Smartphonefotografie heeft de manier waarop we herinneringen vastleggen en delen volledig veranderd.

productfotografie met smartphone

Of je nu je fotografische vaardigheden wilt verbeteren, je creativiteit wilt uiten of gewoon mooie foto’s wilt maken voor je persoonlijke collectie, smartphonefotografie is een geweldige manier om dat te doen. Met de juiste tips en trucs kun je verbluffende resultaten behalen met alleen je smartphone. Laten we eens kijken naar enkele essentiële tips en trucs om je smartphonefotografie te verbeteren. Lukt het niet meteen en ben je nog steeds niet tevreden? Blijf het proberen, want met oefenen kom je steeds verder. Of doe dan eens mee met een cursus of workshop. Ik leg het je graag in woord en beeld uit, waarna je zelf aan de slag gaat.

Het begrijpen van de cameramogelijkheden van je smartphone

Voordat je aan de slag gaat met smartphonefotografie, is het belangrijk om de mogelijkheden van je smartphonecamera te begrijpen. Elke smartphone heeft verschillende camerafuncties en instellingen, dus het is essentieel om vertrouwd te raken met de mogelijkheden van jouw specifieke model. Daarbij zitten ze ook nog eens op verschillende plekken op de smartphone. Soms zelfs goed verborgen…

Een van de belangrijkste aspecten om te begrijpen is de belichting. Je kunt de belichting aanpassen door de helderheid van je foto handmatig aan te passen of door de focus van je camera aan te passen. Dit kan het verschil maken tussen een onderbelichte of overbelichte foto en een perfect belichte foto. Hier staan we zelfs uitgebreid bij stil tijdens de cursussen. Want hier kun je echt het verschil maken.

Daarnaast hebben veel smartphones verschillende camera-instellingen, zoals panorama, HDR (High Dynamic Range) en portretmodus. Elk van deze instellingen heeft zijn eigen voordelen en kan je helpen om unieke en interessante foto’s te maken. Experimenteer met deze verschillende instellingen en ontdek welke het beste werken voor de soorten foto’s die je wilt maken.

Tot slot, zorg ervoor dat je de basisprincipes van compositie begrijpt. Probeer de regel van derden toe te passen en let op de achtergrond en het perspectief van je foto’s. Het begrijpen van deze basisprincipes zal je helpen om evenwichtige en aantrekkelijke foto’s te maken met je smartphone.

handige accessoires

Compositietechnieken voor smartphonefotografie

Compositie is een essentieel aspect van smartphonefotografie. Het verwijst naar de manier waarop de elementen in je foto worden geplaatst om een ​​aantrekkelijk beeld te creëren. Hier zijn enkele compositietechnieken die je kunt gebruiken om je smartphonefoto’s naar een hoger niveau te tillen:

 1. Regel van derden: De regel van derden is een van de meest gebruikte compositieregels in de fotografie. Het houdt in dat je je onderwerp plaatst op de kruispunten van denkbeeldige lijnen die het beeld in drieën verdelen. Dit zorgt voor een evenwichtige compositie en maakt je foto’s interessanter om naar te kijken.
 2. Leidende lijnen: Leidende lijnen zijn lijnen in je foto die de kijker naar het onderwerp leiden. Dit kunnen rechte lijnen zijn, zoals wegen of gebouwen, of gebogen lijnen, zoals rivieren of paden. Leidende lijnen helpen de kijker om de foto te verkennen en zorgen voor een gevoel van diepte en beweging.
 3. Framing: Framing houdt in dat je een onderwerp in je foto plaatst tussen andere elementen, zoals bomen, ramen of deuropeningen. Dit creëert een natuurlijk frame rond je onderwerp en geeft je foto meer diepte en belang.
 4. Symmetrie: Symmetrie kan een krachtig compositie-element zijn. Door je onderwerp in het midden te plaatsen en symmetrische elementen aan beide zijden toe te voegen, creëer je een gevoel van balans en harmonie in je foto’s.

Experimenteer met deze compositietechnieken en ontdek welke het beste werken voor de soorten foto’s die je wilt maken. Het gebruik van sterke composities zal je foto’s interessanter maken en de aandacht van de kijker trekken.

Tips voor belichting bij smartphonefotografie

Belichting is een cruciaal aspect van fotografie, en dit geldt ook voor smartphonefotografie. Hier zijn enkele tips om de belichting in je smartphonefoto’s te optimaliseren:

 • Pas de belichting handmatig aan: De meeste smartphones hebben de mogelijkheid om de belichting handmatig aan te passen. Dit kun je doen door op het scherm te tikken op het gebied dat je wilt belichten en de helderheid aan te passen. Dit stelt je in staat om de belichting nauwkeurig te regelen en ervoor te zorgen dat je foto’s goed belicht zijn.
 • Gebruik HDR-modus: HDR (High Dynamic Range) is een functie die beschikbaar is op de meeste smartphones. Het maakt gebruik van verschillende belichtingen om een ​​foto te maken met een breed dynamisch bereik. Dit betekent dat zowel de donkere als de lichte delen van je foto goed belicht zullen zijn. HDR kan vooral handig zijn bij het fotograferen van scènes met grote contrasten, zoals landschappen met heldere luchten en donkere schaduwen. Bij de nieuwste modellen smartphones kun je dit niet meer instellen en is dit in het toestel al vaak een standaard functie. Want wie koopt er nu nog een smartphone omdat hij zo lekker belt?? We willen hele goede foto’s maken, dus de producenten zorgen dat er steeds meer functies ‘standaard’ aanwezig zijn.
 • Vermijd direct zonlicht: Direct zonlicht kan harde schaduwen en overbelichte delen in je foto’s veroorzaken. Mijn voorkeur gaat uit naar een zonnige dag met een dikke wolk. Probeer te fotograferen tijdens de gouden uren, net na zonsopgang of net voor zonsondergang, wanneer het licht zachter en warmer is. Als je toch moet fotograferen in direct zonlicht, probeer dan de schaduwen te vermijden en gebruik te maken van de schaduw van een gebouw of boom om het licht zachter te maken.
 • Gebruik de flitser verstandig, maar liever niet: De flitser op smartphones kan handig zijn in situaties met weinig licht, maar kan ook harde schaduwen en overbelichte delen veroorzaken. Probeer de flitser alleen te gebruiken wanneer dat echt nodig is en experimenteer met het gebruik van externe lichtbronnen, zoals een lamp, om je onderwerp te verlichten. Misschien met een reflector zoals ik dat tijdens mijn cursussen laat zien. Door rekening te houden met de belichting in je smartphonefoto’s kun je ervoor zorgen dat je foto’s goed belicht zijn en alle details bevatten die je wilt vastleggen.

Tips voor het maken van portretten met je smartphone

Het maken van portretten met je smartphone vereist enige aandacht voor detail en techniek. Hier zijn enkele tips om prachtige portretten te maken met je smartphone:

 1. Focus op de ogen: De ogen zijn vaak het belangrijkste onderdeel van een portret. Zorg ervoor dat je de focus van je camera op de ogen van je onderwerp legt om ervoor te zorgen dat ze scherp en duidelijk zijn.
 2. Speel met de achtergrond: De achtergrond van een portret kan een enorme invloed hebben op de algehele uitstraling van de foto. Kies een achtergrond die niet te druk is en die het onderwerp niet overstemt. Een onscherpe achtergrond kan ook helpen om je onderwerp naar voren te laten komen. De portretstand helpt jou met betere foto’s.
 3. Gebruik natuurlijk licht: Natuurlijk licht is vaak het meest flatteuze licht om portretten te maken. Probeer je onderwerp in de buurt van een raam te positioneren of buiten te fotograferen tijdens de gouden uren voor zacht en warm licht. Zelf maak ik hiervoor ook gebruik van een reflectiescherm om de schaduwen wat zachter te maken. Deze reflectieschermpjes verkoop ik ook tijdens de cursus.
 4. Experimenteer met poses: Poses kunnen een portret interessanter maken. Vraag je onderwerp om verschillende poses uit te proberen en experimenteer met verschillende hoeken en composities.
 5. Maak gebruik van de portretmodus: Veel smartphones hebben een portretmodus die de achtergrond van een foto onscherp maakt om je onderwerp naar voren te halen. Experimenteer met de portretmodus van je smartphone om prachtige portretten te maken met een professionele uitstraling.
  Door deze tips toe te passen, kun je prachtige portretten maken met je smartphone. Oefen regelmatig en experimenteer met verschillende technieken om je vaardigheden te verbeteren. Deze stand is ook uitermate geschikt voor het fotograferen van bijvoorbeeld bloemen en gerechten.
Brugge 2024 door Eckkies
Een foto die ik gemaakt heb ik het mooie Brugge met een Apple iPhone 13 PRO. Nabewerkt met Snapseed.

Tips voor het maken van landschapsfoto's met je smartphone

Het maken van landschapsfoto’s met je smartphone kan een geweldige manier zijn om de schoonheid van de natuur vast te leggen. Hier zijn enkele tips om betere landschapsfoto’s te maken met je smartphone:

 1. Gebruik een statief(je): Een statief kan helpen om je smartphone stabiel te houden en trillingen te voorkomen, vooral bij langere sluitertijden. Dit kan vooral handig zijn bij het fotograferen van landschappen, waar je meestal een grotere scherptediepte wilt hebben.
 2. Let op de compositie: Compositie is essentieel bij landschapsfotografie. Gebruik de regel van derden (de lijntjes in beeld/raster) om je horizon op een van de denkbeeldige lijnen te plaatsen en let op de voorgrond, midden en achtergrond van je foto.
 3. Maak gebruik van de natuurlijke elementen: Landschappen hebben vaak natuurlijke elementen, zoals water, bergen of bomen, die je foto interessanter kunnen maken. Probeer deze elementen op te nemen in je compositie om diepte en interesse toe te voegen aan je foto’s. Zelf probeer ik zo altijd wat ‘diepte’ je krijgen in de foto. 
 4. Fotografeer tijdens de gouden uren: De gouden uren, net na zonsopgang en net voor zonsondergang, bieden het mooiste licht voor landschapsfotografie. Het licht is zacht, warm en zorgt voor lange schaduwen en levendige kleuren.

Door deze tips toe te passen, kun je landschapsfoto’s maken met je smartphone. Vergeet niet om te experimenteren en je eigen stijl te ontwikkelen.

Tips voor voedselfotografie en productfotografie met je smartphone

Het maken van mooie foto’s van eten en producten met je smartphone kan een geweldige manier zijn om je culinaire creaties of producten te laten zien. Zelf heb ik hier veel ervaring mee opgedaan, omdat ik jaarlijks voor verschillende opdrachtgevers foto’s maak voor hun menukaart en Socials met mijn smartphone. Hier zijn enkele tips om prachtige voedselfoto’s en productfoto’s te maken met je smartphone:

 • Zorg voor goed licht: Goed licht is essentieel bij voedselfotografie en productfotografie. Probeer te fotograferen in de buurt van een raam of gebruik een externe lichtbron om je onderwerp goed te verlichten. Vermijd harde schaduwen door het licht te verzachten met behulp van een reflector of een diffuser.
 • Kies de juiste achtergrond: De achtergrond van je foto kan de uitstraling van je voedsel of product beïnvloeden. Kies een achtergrond die het onderwerp aanvult en zorgt voor een aantrekkelijke compositie. Dit kan een houten plank, een wit tafelkleed of een marmeren plaat zijn, afhankelijk van de stijl die je wilt bereiken.
 • Let op de compositie: Compositie is belangrijk bij voedselfotografie en productfotografie. Experimenteer met verschillende composities, zoals de regel van derden, symmetrie of het gebruik van negatieve ruimte om je foto’s interessanter te maken. Zelf maak ik dan veel gebruik van de portretstand. Die kan ik dan achteraf nog helemaal bijstellen.
 • Maak gebruik van props: Props kunnen je voedselfoto’s en productfoto’s interessanter maken. Denk aan servetten, bestek, bloemen of andere items die bijdragen aan de sfeer en het verhaal dat je wilt vertellen.
 • Bewerk je foto’s na: Het bewerken van je voedselfoto’s en productfoto’s kan ze naar een hoger niveau tillen. Pas de belichting aan, verbeter de kleuren en verwijder eventuele onvolkomenheden met behulp van bewerkings-apps of tools.
Smartphone tips
Foto gemaakt met de portretstand.

Conclusie: Verbeter je smartphone fotografie vaardigheden

Met de opkomst van smartphones met geavanceerde camera’s is het nog nooit zo eenvoudig geweest om prachtige foto’s te maken. Of je nu een professional bent of gewoon je snapshots naar een hoger niveau wilt tillen, deze ultieme tips voor smartphonefotografie zullen je helpen om het meeste uit je smartphonecamera te halen.

Door de cameramogelijkheden van je smartphone te begrijpen, te experimenteren met verschillende compositietechnieken, aandacht te besteden aan belichting en gebruik te maken van bewerkings-apps en tools, kun je verbluffende resultaten behalen met alleen je smartphone.

Of je nu portretten, landschappen, voedselfoto’s of productfoto’s wilt maken, deze tips zullen je helpen om je smartphonefoto’s naar een hoger niveau te tillen. Dus pak je smartphone en ga aan de slag met deze ultieme tips voor smartphonefotografie!

Kom je er zelf niet uit, of heb je hulp nodig met al die instellingen? Doe dan gewoon eens mee met een cursus, want velen zijn je voorgegaan. Smartphone fotografie is zooo leuk!

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email
Scroll naar boven