tablepress

Tabellen maken in WordPress

Regelmatig bereikt mij de vraag hoe er in WordPress tabellen gemaakt kunnen worden. Tijd om er een blog aan te wijden. Met de juiste plug-in is het werkelijk een koud kunstje. Zo maak je tabellen in WordPress.

Een tabel maken via een WordPress plug-in

Er zijn vele plug-ins beschikbaar waarmee dit te doen is. Degene die ik zelf gebruik in Tablepress. En gezien het aantal downloads ben ik vast niet de enige. Zoek de plug-in op, installeer en activeer deze, en we kunnen aan de slag.

In het dashboard zien we aan de linkerzijde de naam Tablepress al staan. Klik erop en kies voor Nieuwe toevoegen.

Om te starten geven we de nieuwe tabel een naam. Daarna is het een kwestie van het aantal rijen en kolommen op te geven en de eerste tabel is een feit. Klik vervolgens op Tabel toevoegen. In het volgende scherm krijgt u een voorbeeld te zien van uw creatie. Het vullen kan beginnen.

tablepress
Pas alles na afloop verder aan.

Onder de gemaakte tabellen heeft u nog extra opties beschikbaar. Zo kunt u bepalen of de eerste rij een kopregel is, rijen of kolommen verbergen of vertonen, rijen of kolommen invoegen of verwijderen, of een complete opmaak kopiëren.

Shortcodes gebruiken

Tablepress werkt met een zogeheten shortcode. Op het moment dat u klaar bent met uw creatie kopieert u alleen maar een stukje code in de webpagina. Pas daarna wordt deze zichtbaar. Tijdens de opmaak is de shortcode bovenaan de pagina te zien. Nadat de shortcode is ingevoegd op de webpagina, en u wilt er later toch nog iets aan wijzigen, hoeft u de code niet nogmaals in te voegen. Elke wijziging wordt nu vanzelf doorgevoerd.

Importeren en exporteren

Naast het zelf maken van tabellen is het ook mogelijk om er eentje te importeren die bijvoorbeeld is opgemaakt met Excel. Er is hiervoor een aparte tab bij de instellingen van Tablepress beschikbaar. Ook kunt u uw eigen opmaak exporteren.

Kortom, een plug-in die eenvoudig is in het gebruik, en waar iedereen snel mee aan de gang kan. Meer weten over werken met WordPress? Volg dan een betaalbare cursus bij me.

Scroll naar boven