accessoires

Handige accessoires voor smartphonefotografie

Smartphonefotografie heeft de afgelopen jaren een enorme evolutie doorgemaakt. De camera’s in moderne smartphones zijn krachtiger dan ooit tevoren en stellen gebruikers in staat prachtige foto’s en video’s vast te leggen. Maar om je fotografische mogelijkheden volledig te benutten, heb je soms accessoires nodig. In dit blogartikel ga ik dieper in op handige accessoires voor smartphonefotografie en deel ik tips over hoe je ze kunt gebruiken om meesterlijke foto’s te maken.

Van LED-lampjes tot mini-statieven

Een stabiele basis is essentieel voor scherpe, goed gecomponeerde foto’s. Vooral als je avondfoto’s gaat maken is een statief erg handig om bij je te hebben. Als je een langere sluitertijd gebruikt bij avondfotografie, kan je eigenlijk niet zonder statief omdat je anders bewegingsonscherpte in de hand werkt.

Een mini-statief is draagbaar en handig voor verschillende situaties. Ze zijn praktisch voor het maken van groepsfoto’s met een timer, het vastleggen van lange belichtingen bij weinig licht en zelfs voor vloggen. Duur? Nee, helemaal niet. Als je een beetje rondkijkt op internet kom je van alles tegen. Maar let op, een licht statief is misschien praktisch om bij je te dragen, maar als het waait wil je wel dat je statief ook stevig blijft staan.

selfiestick als statief
handigrip voor smartphone
Handigrip voor betere stabiliteit.

Lenzen voor de smartphone

Wil je de mogelijkheden van je smartphonecamera uitbreiden? Overweeg dan externe lenzen. Maar let op de kwaliteit! Er is veel bagger verkrijgbaar en dan loopt je beeldkwaliteit enorm terug. Lenzen waar ik zelf ervaring mee heb zijn die van Olloclip.

Een groothoeklens is perfect voor het vastleggen van uitgestrekte landschappen, architectuur en groepsfoto’s. Hiermee kun je meer in één frame krijgen zonder achteruit te hoeven stappen. Een macrolens is vooral erg handig als je kleine details van dichtbij vastleggen, zoals bloemen, insecten of texturen. Vergeet niet dat je met de huidige generatie smartphones zelfs zonder lenzen als tussen de 3 en 6 centimeter van je onderwerp foto’s kan maken. Met mijn workshops laat ik dit ook zien en de cursisten dit uitproberen.

Afstandsbediening of timer

Een afstandsbediening of zelfontspanner is handig om trillingvrije opnamen te maken zonder je smartphone aan te raken. Er zijn ook selfiesticks inclusief afstandsbediening, maar als je alleen een losse afstandsbediening wil hebben, kan ik je die van Bol.com aanraden. Deze gebruik ik zelf ook. Deze kleine apparaten verbinden via Bluetooth met je smartphone. Ze stellen je in staat om foto’s te maken op afstand, ideaal voor groepsfoto’s of selfies waarbij je de telefoon niet wilt bewegen.

Wil je geen geld uitgeven? Gebruik dan de zelfontspanner van je smartphones in samenwerking met de timer.

Ledlampje voor je smartphone

Goede verlichting is cruciaal voor geweldige foto’s, vooral bij weinig licht. Maar ook om de belichting van je onderwerp te optimaliseren. Ik laat dit met mijn workshops zien. Als er veel zon op je onderwerp valt, zal de smartphone de belichting naar beneden bijstellen. Met een extra lampje haal je dan de belichting van je onderwerp op en werk je de schaduw weg. Een draagbare Ledlamp is ideaal voor het oplichten van onderwerpen in donkere omgevingen. Je kunt de helderheid en kleurtemperatuur aanpassen voor de gewenste sfeer. Opladen doe je eenvoudig via een bijgeleverde USB-kabel. Sinds kort bied ik deze handige kleine lampjes ook aan tijdens mijn workshops.

handige accessoires

Schoonmaken en foto-apps

Naast hardware-accessoires zijn er ook talloze apps beschikbaar die je smartphonefotografie naar een hoger niveau kunnen tillen. Je bent natuurlijk niet gebonden aan de standaard camera-app die nu op je smartphone zit. Vooral bij Android-smartphones moet je even zoeken waar alle instellingen zitten als je iets handmatig wilt instellen.

Apps zoals Reeflex vind ik persoonlijk erg goed en duidelijk om mee te werken. Zodra je de app opstart, heb je alle mogelijke instellingen direct in beeld en ben je klaar om een foto te schieten of iets in te stellen als je dat wil.

Tot slot nog de misschien overbodige tip om de lens van je smartphonecamera schoon te houden voor de beste resultaten. Tijdens mijn workshops vraag ik regelmatig wanneer iemand zijn of haar lens voor het laatst schoongemaakt heeft. Sommige cursisten hebben dat dan zelfs maanden geleden voor het laatst gedaan. Tja, dan krijg je ook weleens te maken met onscherpe delen op je foto omdat de lens vuil of vet is. Met een handig microvezeldoekje is dat zo opgelost. Dit is een essentieel hulpmiddel om vingerafdrukken en stof van de lens te verwijderen. Of je maakt gebruik van een lenspen.

Met de juiste accessoires en wat oefening kun je verbluffende foto’s maken met je smartphone. Dus, ga eropuit, ontdek nieuwe perspectieven en leg die speciale momenten vast met je handige smartphone-accessoires. Het is tijd om je smartphone te transformeren in een krachtige camera en je fotografievaardigheden naar een hoger niveau te tillen! En daar kan ik je goed bij helpen!

Scroll naar boven