H1 header tags

H1, H2 en H3 heading tags in webteksten

Met de cursus websites bouwen met WordPress staan we uitgebreid stil bij zogeheten heading tags. Dit is de benaming voor de H1, H2, H3 etc. koppen. de H staat voor Heading of op z’n Hollands Koptekst. Met deze heading tags (of kopteksten) kunt u in een oogopslag zien wat de hoofdonderwerpen zijn op de betreffende webpagina. Laat me een klein beetje uitleggen hoe dit in zijn werk gaat als u een webpagina aan het schrijven bent.

Heading tags geven duidelijkheid over het onderwerp

Voor Google is dit ook de manier om te lezen (indexeren) waar uw website over gaat. En het is voor de lezer ook prettig dat ze een stuk tekst niet als een grote lap tekst voorgeschoteld krijgen, maar deze onderverdeeld is in hapklare delen. Neem als voorbeeld maar eens een boek. Dat werkt qua indeling op dezelfde manier.

De Heading tags of koptekst is ook groter dan de tekst eronder. Het geeft direct het onderwerp van de pagina of alinea aan. Na een H1 of H2 koptekst volgt altijd een paragraaf of alinea. Daarin wordt verder uit de doeken gedaan waar het onderwerp over gaat. Laten we eens kijken hoe een gemiddelde webpagina eruit kan zien.

Opbouw van een webpagina met gebruik van een Heading tag

De eerste regel van uw webpagina begint logischerwijs met een H1 kop. Hier verteld u wat het hoofdonderwerp is van deze pagina. Wat natuurlijk ook zeer prettig is voor de lezers. Deze wordt daarna gevolgd door een paragraaf of alinea waarin u verteld waar in de titel (H1) over gesproken wordt. Dit is namelijk ook het gedeelte wat Google en andere zoekmachines als eerste lezen als ze uw website bezoeken. In het eerste deel van de alinea moet het voor de zoekmachines ook duidelijk zijn waar uw webpagina over gaat. Als u werkt met de Yoast SEO plug-in wordt u geadviseerd om het Focustrefwoord terug te laten komen in de eerste alinea. Bent u er nog?

Na deze paragraaf volgt er een H2 heading tag. Die geeft een nieuw deel aan op de webpagina, en gaat verder over het hoofdonderwerp waarover in de H1 kop gesproken is. Laat me hiervan een voorbeeld geven. Mijn hoofdonderwerp is vandaag de Kaasmarkt. De titel Kaasmarkt is mijn H1 heading tag, welke gevolgd wordt door een alinea waarin ik uitleg geef over de kaasmarkt.

Dan volgt er een nieuwe H2 koptekst met de tekst ‘de kaassoorten op de kaasmarkt’. Nu hoort het onderdeel ‘kaassoorten’ bij het hoofdonderwerp ‘kaasmarkt’ en sluit het aan bij het verhaal wat ik aan het vertellen ben. Deze H2 koptekst over de kaassoorten wordt weer gevolgd door een paragraaf of alinea waarin ik weer meer ga uitleggen over de soorten kaas die er te vinden zijn. Zie de andere kopteksten een beetje als hoofdstukjes.

Hoeveel H1, H2 en H3 kopteksten zijn er nodig

In theorie gebruikt u de H1 heading tag maar één keer, de H2 mag u gerust twee of meerdere keren gebruiken, en de H3 (en hoger) ook meerdere keren. Want deze heading tags lopen door tot H6. Maar ik heb zelf de ervaring dat ik weleens twee keer een H1 koptekst gebruikt heb, en dit een prima resultaat opleverde binnen Google. Het kan ook geen kwaad om hier zelf een wat mee te experimenteren.

In sommige WordPress thema’s zoals die van mij op deze website, is de paginatitel al direct een H1 koptekst. Dus mijn pagina’s kan ik direct beginnen met een alinea waarin ik uitleg geef over het hoofdonderwerp, en daarna verder ga met een H2 kop etc. Niet elke pagina hoeft van H1 tot en met een H6 heading tag of koptekst te hebben. Dit hangt ook af van de lengte van de tekst op de pagina.

Samenvattend zou een webpagina er zoals uit kunnen zien:

  • H1
  • paragraaf
  • H2
  • paragraaf
  • H2
  • paragraaf
  • H3
  • paragraaf

Dit is slechts een voorbeeld. Want misschien heeft u niet zo heel veel tekst op uw webpagina staan en heeft u genoeg aan één H2 heading tag. Zie de Heading tag of Koptekst als verdiepingen waarmee u steeds dieper in gaat met sub-onderwerpen die aansluiten op het hoofdonderwerp. Zo laat u zien dat u de expert bent over het betreffende onderwerp.

Tijdens de cursus WordPress ga ik hier dieper op in maar gezien de vragen die ik zo regelmatig ontvang over dit onderwerp was het nu tijd voor een klein artikel. Laat u zich hierdoor niet afschrikken maar onthoud dat u simpelweg een tekst moet schrijven die voor iedereen goed leesbaar is. Hoe beter de tekst, hoe fijner voor de lezer, en hoe beter uiteindelijk voor uw ranking in de zoekmachines. Succes met schrijven!

Scroll naar boven