vuurwerk

Vuurwerk fotograferen met je smartphone

Zo vlak voor het einde van dit jaar nog even wat tips om vuurwerk te fotograferen met je smartphone. Als je deze handige tips gebruikt, dan kan het bijna niet mislukken. Waar je vooral rekening mee moet houden is dat het voorbij is voordat jij je smartphone goed en wel ingesteld hebt. De smartphone heeft weinig licht en zal soms wat moeite kunnen hebben met het scherpstellen. Als het vuurwerk eenmaal ontploft gebeurt er een hoop en moet de smartphone een zogeheten focuspunt vinden om op scherp te stellen en de belichting ook nog instellen.

Maar laat ik je nu enkele tips geven voor het maken van vuurwerk foto’s.

Vuurwerk fotografie tips

  • Zorg als eerste natuurlijk dat het objectief (de lens) schoon is en er geen oliebollenvet of vette vingers op de lens zitten. Gebruik een brillendoekje om de lens te reinigen.

  • Fotografeer in de horizontale stand (landscape) om zoveel mogelijk in beeld te krijgen. Achteraf kan je dan de foto bijsnijden als dat gewenst is.

  • Ga niet zoomen. Laat de camera in de groothoekstand staan. Als je wil zoomen, doe dit dan achteraf.

  • Pas de belichting handmatig aan en zet deze vast.

vuurwerk
  • Sommige smartphones hebben een ingebouwde extra groothoeklens. Gebruik deze ook zodat je zoveel mogelijk van het vuurwerk in beeld krijgt. Dit kan ook handig zijn als je een vuurpijl gaat fotograferen die in de lucht ontploft. Dan weet je zeker dat je alles erop krijgt.

  • Gebruik vooraf de ‘focus lock’ op je smartphone. Dat doe je door op je scherm te drukken en dan even vast te houden. Dan komt er afhankelijk van je smartphone een melding ‘AF-lock’ in beeld of een geel rondje met een slotje. Dan zet je de scherpstelling vast op een punt waar straks bijvoorbeeld de vuurpot aan gaat en dan hoef je alleen de ontspanknop nog maar in te drukken en zal de camera niet meer op een ander punt gaan scherpstellen.

  • Zet de flitser uit. Het heeft geen zin om de flitser te gebruiken want als het vuurwerk af gaat, is er licht genoeg. Als je wel flitst, is de sfeer weg en kans op een overbelichte foto. En dat willen we niet. Dat geldt trouwens ook als je de versierde kerstboom op de foto zet. Geen flitser gebruiken.

  • Nog niet helemaal zeker van je zaak en wil je het ‘moment’ niet missen? Zet dan je smartphone op de burst-mode. Hij maakt dan een serie foto’s achter elkaar en weet je zeker dat je het juiste moment te pakken hebt. Maar… de foto’s in burst-mode zijn vaak iets minder van kwaliteit omdat er in korte tijd veel weggeschreven wordt op je geheugencard in je smartphone. Je kan deze burst-mode activeren door de ontspanknop ingedrukt te houden of te activeren via de volumeknop van je smartphone. Dit moet je dan vooraf wel even instellen bij de ‘instellingen’ van je smartphone.

  • Gebruik een voorgrond. Ga bijvoorbeeld achter een groepje mensen staan en fotografeer over hun schouder. Dit geeft ook diepte aan je foto.
  • Eén foto is geen foto. Dit roep ik ook altijd met de workshops. Maak er altijd meerdere zodat je de beste foto achteraf kan uitzoeken. Uit verschillende hoeken.

  • En tot slot; denk om de veiligheid. Kijk goed om je heen als je foto’s maakt.

De beste smartphone foto's!

Tot zover de tips om geslaagde foto’s te maken van vuurwerk. Na afloop zijn de foto’s nog eenvoudig na te bewerken met bijvoorbeeld Snapseed. Dan kan je de belichting nog net wat mooier maken en bijvoorbeeld wat extra kleur toevoegen. Ik hoop je zo geholpen te hebben. Mocht je nog heel veel meer willen leren om de beste foto’s te maken met je smartphone? Volg dan een cursus of een workshop bij me. De nieuwe data staan al online. Fijne feestdagen en succes met het fotograferen van vuurwerk met je smartphone!

Facebook
Twitter
LinkedIn
vuurwerk
vuurwerk met voorgrond
Scroll naar boven