Wintersport

Smartphone fotografie tijdens wintersport

Het betoverende landschap van de winter tijdens een ski- of snowboardvakantie biedt een schat aan fotomomenten die je graag wilt vastleggen. Gelukkig heb je de perfecte metgezel altijd bij je – je smartphone. Met een paar handige tips en trucs kun je zelfs met je smartphone verbluffende winterfoto’s maken die de sfeer en opwinding van je skivakantie vastleggen.

Voordat je de pistes opgaat, zorg ervoor dat je smartphone volledig is opgeladen. Kou kan de batterij sneller laten leeglopen, dus overweeg een powerbank mee te nemen. Bescherm je telefoon tegen de kou met een geschikt hoesje en bewaar hem warm in een binnenzak wanneer je hem niet gebruikt. Neem ook een microvezeldoekje mee om eventuele sneeuw of condens van de lens te vegen voor scherpere foto’s. Want met een vuile lens, is een mindere foto zo gemaakt. En dat wil je vast niet! Dus wen je zelf aan door eerst even het lensje van je smartphone te checken op vlekken voordat je een foto maakt.

Vooral de belichting in de gaten houden is cruciaal. Als er bijvoorbeeld veel zon staat op die heldere witte piste, kan het zijn dat jouw smartphone dusdanig gaat corrigeren, dat de foto donkerder wordt en de sneeuw niet wit maar grijzig wordt weergegeven. Jouw smartphone heeft geen zonnebril op, of een grijsfilter, om te beschermen tegen overbelichting. Daarom is het gewoon handig dat je even op je scherm van je smartphone tikt en de belichting, indien nodig, handmatig bijstelt. Dit laat ik ook uitgebreid zien tijdens mijn cursussen in smartphone fotografie.

5 tips voor betere wintersportfoto’s

  1. HDR-modus (High Dynamic Range): zet de HDR-modus aan om een breder bereik van licht en details vast te leggen, vooral in omstandigheden met sterk contrast, zoals heldere sneeuw tegen een blauwe lucht.
  2. Verhoog de helderheid: pas de helderheid van je scherm aan voor beter zicht, vooral in zonnige omstandigheden. Een goed zicht op je scherm is essentieel voor het kadreren van je foto’s. Ja, je batterij zal iets meer stroom gebruiken, maar om de belichting optimaal in te stellen moet je een zo helder mogelijk beeld hebben op je scherm van je smartphone.
  3. Activeer de gridlines of raster: gebruik de gridlines/raster op je smartphone om de regel van derden toe te passen en je compositie te verbeteren. Je wilt tenslotte niet thuiskomen en dan zien dat de bergen er enigszins scheef op staan. Gebruik het raster dan om de horizon goed recht te houden.
  4. Vergrendel de belichting: tik op het scherm om de focus te vergrendelen en de belichting aan te passen voordat je de foto maakt. Dit voorkomt dat de camera automatisch de belichting aanpast en helpt je om de gewenste helderheid te behouden.
  5. Schakel de burst-modus in: gebruik de burst-modus om snel meerdere foto’s achter elkaar te maken, ideaal voor het vastleggen van snelle actiemomenten op de piste. Bij de iPhones dien je die instelling even te activeren bij de instellingen. Als je dan de volumeknop ingedrukt blijft houden, wordt er een serie foto’s gemaakt waarna je achteraf de beste foto kunt uitzoeken. Let wel dat de resolutie van een foto genomen in de burst-modus, iets minder van resolutie is.
wintersport

Wintersportvakantie en fotografie

Voordat je begint met fotograferen, wees je bewust van je omgeving en wees voorzichtig, vooral in de bergen. Respecteer de natuur en anderen om je heen terwijl je geniet van het vastleggen van je wintersportavontuur. Maar dat geldt eigenlijk voor elke locatie waar je foto’s gaat maken. Kijk of je veilig en stevig staat. Dan kun je ontspannen een foto maken.

En wat kan ik je nog meer vertellen. Je kent dat gevoel wel, te midden van de hoge bergen, op ski’s of snowboard, je voelt je klein tussen die reusachtige toppen. Maar wanneer je thuiskomt, komt die grootsheid van het berglandschap niet tot zijn recht op de foto. Dat is toch jammer. Maar denk ook eens aan deze aanvullende tips.

Het perspectief is cruciaal. Zelfs een boom kan de immense grootte van een berg niet goed weergeven. Mensen daarentegen wel. Voeg mensen toe aan je foto, zoals een bergbeklimmer of een skiër, want zij tillen je foto naar een hoger niveau door schaal toe te voegen aan het beeld. Zelf mag ik op foto’s ook graag mensen voor me hebben staan om diepte en schaal te geven aan de opname. Probeer verschillende ‘lagen’ tussen jou en de berg vast te leggen, zoals objecten op verschillende afstanden. Dit geeft de foto meer diepte en laat de berg beter uitkomen.
Onder de foto ga ik nog even verder…

wintersport

Het is soms lastig om bergen te fotograferen, vooral bij mist. Kies voor helder weer en maak gebruik van zonlicht. Het licht kan de sneeuw laten schitteren en de bergtoppen een gouden gloed geven, wat je foto ten goede komt. Hier gaat mijn favoriete quote weer op ‘één foto is geen foto’. Schiet altijd meerdere foto’s zodat je dat ene moment ook goed hebt vastgelegd.

Je kunt zelf niet de hoogte van een berg veranderen, maar wel je eigen positie. Door lager te gaan zitten, kun je de berg groter laten lijken of de wintersporter voor de berg imposanter doen lijken. Je kunt ook de bergen van bovenaf fotograferen vanuit een skigondel voor een ander perspectief. Gewoon proberen. Soms maak je net die ene foto waarvan je zelf dacht dat het hem niet zou worden. Speel met de focus om de voorgrond los te maken van de achtergrond. Eigenlijk wat je ook kunt doen met de portretstand.

Zo, dat was hem dan weer. Experimenteer met verschillende fotobewerkingsapps en filters om je foto’s te verbeteren. Er zijn apps beschikbaar die speciaal zijn ontworpen voor het verbeteren van winterlandschappen. Speel met filters die natuurlijke kleuren behouden en vermijd overdreven bewerkingen die de authenticiteit van de foto’s verminderen. Nog meer weten? Lees dan ook de andere blogs op deze website, deel deze pagina op jouw socials en schrijf je in voor zo’n gezellige en leerzame workshop!

Facebook
LinkedIn
Email
Scroll naar boven