WordPress installeren en uploaden

WordPress is gratis en voor iedereen beschikbaar. In dit artikel zal ik beschrijven hoe u zelf een WordPress installatie kan doen op uw eigen server of omgeving van uw hostingpartij. Dus de partij waar u uw domein ondergebracht hebt.

Als eerste brengen we een bezoek aan de officiele website van WordPress, wordpress.org. Scroll naar beneden op de pagina en klik op de blauwe button ‘Download WordPress
Het WP bestand wordt nu als een gezipt (ingepakt) bestand opgeslagen op uw computer. Klik er met uw rechtermuisknop op en kies voor ‘uitpakken. De map wordt uitgepakt (ongeveer 2100 bestanden) en ziet er uit als de eerste afbeelding.

Nu hebben we een FTP-programma (File Transfer Protocol) nodig om deze bestanden van uw computer op de server te zetten van de hostingpartij. Dat is de partij waar u uw website ondergebracht heeft. In mijn geval is dat XEL.nl (aanrader)

WordPress installatie: bestanden uploaden

Open het FTP-programma (in mijn geval het gratis programma Filezilla) en vul de benodigde gegevens in. Deze gegevens heeft u gehad van uw hostingpartij. Die hebben we nodig omdat we anders niet verder kunnen. Maak verbinding met de server en open de locatie van uw domein. In het linker scherm van Filezilla ziet u de bestanden staan die nu nog op uw computer staan, en als u de juiste gegevens ingevuld heeft van uw hostingpartij, ziet u in het rechterscherm de nu nog lege ruimte van de server waar de beelden naar toe gekopieerd moeten worden.

Selecteer alle bestanden en kopieer de gehele inhoud van het WordPress-mapje naar de inhoud van de domein locatie op de FTP-server. Dit doet u door ze van de linkerkant naar de rechterkant van Filezilla te verslepen. Dan wordt het upload proces gestart. Dit kan even duren voordat het proces klaar is.

Configureren van WordPress

WordPress wordt nu overgezet (file transfer) overgezet is naar uw eigen domein en gaan we aan de slag om WordPress nu verder te configureren (instellen) zodat het CMS pakket daadwerkelijk gebruikt kan worden.

Open de Internet Browser (Chrome/IE/Firefox) en voer in de adresbalk het domein in van je website. Er verschijnt een pagina van WordPress waarin wordt weergegeven dat er een “Configuratie bestand” moet worden gemaakt.

De volgende stap is logisch; klik op de knop Laten we starten. In het daarop volgende scherm klikt u op Let’s Go! om verder te gaan met de WordPress installatie. Schenk gerust tussendoor even een kopje koffie of thee in. We zijn er bijna…

Om WordPress verder te configureren heeft u de juiste gegevens nodig van uw hostingpakket. Deze gegevens heeft u gehad toen u het domein bestelde. Pak die gegevens er nu bij en ga dan terug naar de WordPress configuratie om de juiste instellingen in te voeren.

De volgende database gegevens worden ingevoerd:

  • Database Name: Vul hier de naam van de database in. Dit kan worden teruggevonden onder Databases bij uw hostingpartij
  • User Name: Vul hier de loginnaam in van de database.
  • Password: Vul hier het wachtwoord in die is ingesteld voor de desbetreffende Database. Mocht u het wachtwoord vergeten zijn, dan kunt u op de knop Wachtwoord wijzigen klikken om het wachtwoord eenvoudig te wijzigen.
  • Database Host: Vul hier de server in waar de Database zich bevind. Voorbeeld: sql xxx
  • Table Prefix: Ik raad aan om dit aan te passen i.v.m. de veiligheid van uw WordPress website. U kunt bijvoorbeeld het volgende formaat aanhouden wp_[eerstedrielettersvanuwdomein]

Bijna klaar met de WP installatie

Klik zodra de gegevens zijn ingevoerd op de knop Submit onderaan de pagina. Klik op de knop Run The Install in het volgende venster om de configuratie te starten.

In het volgende venster kunnen persoonlijke gegevens worden ingevoerd. Hierin wordt het volgende gevraagd:

  • Site titel
  • Gebruikersnaam: (Om in te loggen in WordPress)
  • Wachtwoord
  • E-mailadres: (Dit e-mail adres zit gekoppeld aan het WordPress account die wordt aangemaakt)
  • Klik zodra de gegevens zijn ingevuld op de knop WordPress installeren om de installatie af te ronden

WordPress wordt nu geïnstalleerd. Gefeliciteerd met uw eigen WordPress website!

Dit is een voorbeeld van de WordPress installatie. Bij de meeste hostingpartijen hoeft u dit niet eens meer zelf te doen omdat dit dan al reeds voor u gedaan is, en kunt u direct beginnen met bouwen aan uw WordPress website. Zelf in een dag leren hoe u zelf een WordPress website kan bouwen en onderhouden? Volg dan een cursus bij mij in Alkmaar, Haarlem, Uitgeest of Hoorn. Ook mogelijk als privéles.

Scroll naar boven