Wat is FTP

FTP (File Transfer Protocol) is niets anders dan het overzetten van bestanden van de ene naar de andere locatie. Bijvoorbeeld van uw computer naar een server. Tijdens de WordPress cursus komt vaker de vraag naar voren hoe WordPress het beste geïnstalleerd kan worden. De eenvoudigste manier is om dit door uw hostingpartij te laten doen. En vaak is dit al geregeld in uw pakket als u een domein aanschaft. Maar u kan het ook zelf doen middels een FTP programma. Zelf gebruik ik het gratis Filezilla programma.

FTP programma om uw website te uploaden

Met domein bedoel ik uw www.mijnwebsite.nl. Zodra u de inloggegevens van uw website gehad heeft van uw hostingpartij kunt u aan de slag. Direct na het inloggen op uw eigen website komt u terecht in uw Dashboard omgeving. In zo’n omgeving kunt u allerlei instellingen maken die iets met uw website te maken hebben zoals het aanmaken van uw eigen e-mailadres. Hierna kunt u vaak doorklikken naar uw WordPress dashboard en kunt u gaan bouwen aan uw website.

Maar niet alle hosting partijen bieden die service en heeft u alleen maar een lege webruimte aangeschaft. Hoe nu verder? Dan dient u het programma WordPress te downloaden van WordPress.com en daarna via een ftp-programma op uw website te installeren.

Wat is FTP?

Moeilijk is als je iets niet weet maar ik zal u op weg helpen. Nadat u het programma WordPress gedownload heeft zet u het ergens neer op uw computer (zolang u maar weet waar het staat). Download vervolgens een gratis ftp-programma als bijvoorbeeld Filezilla.

Ftp: File Transfer Protocol = Bestands overdracht handeling

Dit programma is gratis en dient u eenmalig zelf in te stellen. Uiteraard kan ik u daarmee helpen als u er echt niet uitkomt. Bedenk dat er op YouTube ook een heleboel te vinden is als het om uitleg gaat.

In Filezilla voert u eenmalig uw gegevens in welke u van uw hostingpartij gekregen hebt. In het begin misschien een hoop abracadabra maar dat hoort er een beetje bij. Nadat die gegevens ingevoerd zijn maakt u verbinding met uw website omgeving. Als dat gebeurd is komt het moment dat we WordPress van uw computer gaan overzetten (transfer) naar uw webruimte.

Uploaden van uw website via FTP

In het linker scherm van het ftp-programma zien we het WordPress programma en in het rechter scherm ziet u de lege ‘achterkant’ van uw website. Sleep nu alle mappen die bij WordPress horen van het linker naar het rechter venster en het uploaden van WordPress is begonnen. U bent dus nu het complete WordPress programma over aan het zetten van uw computer naar uw web omgeving (domein)

Als er geen activiteit meer is dan is de klus geklaard en kunt u Filezilla sluiten en aan de slag met WordPress. Ga naar uw inlogpagina en voer daar wederom eenmalig de juiste gegevens in welke u van uw hostingpartij gekregen hebt. Het lijkt nu verschrikkelijk veel werk maar deze hele handeling hoeft niet langer te duren dan 10 minuten. Het instellen van Filezilla met de juiste gegevens is iets meer werk dan het uploaden van WordPress. Durft u dit niet aan? Vraag dan of uw hostingpartij dit voor u wil doen.

Mocht u mijn hulp nodig hebben dan wacht ik uw e-mail rustig af. Aan deze handeling zijn uiteraard wel kosten verbonden.Of volg een cursus WordPress bij me en dan wordt het u allemaal nog duidelijker!

Scroll naar boven