online tools

De beste gratis online tools

Waarom betalen als het ook gratis kan. Gratis? Voor niks? Ja! Want er zijn veel gratis online tools beschikbaar die het leven van o.a. een webbouwer zo een stuk eenvoudiger maken. Mijn websites bouw ik zelf met het mooie WordPress platform waar ik ook cursussen in geef. Daar heb ik ook professionele software bij nodig om bijvoorbeeld de foto’s op maat te snijden, een pdf als 3D-flipbook om te zetten, de kleuren kunnen corrigeren zodat ik de afbeelding voor de website meer in de stijl van de website kan brengen.

Maar niet iedereen wil er geld aan uitgeven om deze vaak dure pakketten aan te schaffen, maar ze willen wel eenzelfde resultaat. Daarom ben ik begonnen met deze blog en zal ik regelmatig nieuwe gratis online tools onder de aandacht brengen.

Handig en gratis tools

Maar niet iedereen wil er geld aan uitgeven om deze vaak dure pakketten aan te schaffen, maar ze willen wel eenzelfde resultaat. Daarom ben ik begonnen met deze blog en zal ik regelmatig nieuwe gratis online tools onder de aandacht brengen.

Als eerste de tool Fast Image Resizer. Een handige tool waarmee je grote fotobestanden in één klap kan verkleinen. Als je bijvoorbeeld niet de beschikking hebt over bijvoorbeeld Adobe Photoshop, dan is dit handig en snel verkleinen van je foto’s.

Photoshop is duur, laat ik zeggen ‘aan de prijs’ en niet voor iedereen geschikt. Qua functies niet, maar ook niet qua gebruik omdat het best een ingewikkeld programma is als je er geen ervaring meer hebt. Een ander kosteloos programma is dan bijvoorbeeld GIMP. Ook dat programma is helemaal gratis en te gebruiken in je eigen taal.

Maar als je het programma opent heb je toch weer een hoop zaken waar je even rekening mee moet houden om ermee te leren omgaan. Dan kom ik toch nu weer terug bij Fast Image Resizer. Deze online tool is gratis te downloaden en doet maar één ding: snel foto’s verkleinen.

Als je een website bouwt heb je er niets aan om grote fotobestanden op je website te plaatsen omdat de website laadtijd dan enorm gaat toenemen. Dus verkleinen van de foto’s is het motto. Nadat je Fast Image resizer geïnstalleerd hebt opent er een heel klein venster op je bureau. Hier kan je van tevoren instellen in welk formaat de foto’s verkleind moeten worden. Dat doe je door de knop ‘resolution’ aan te klikken. Daarna open je de map met de opgeslagen grote foto’s.

Selecteer de foto’s die je verkleinen wil en sleep die naar het geopende venster van het programmaatje. Dat doe je in het vakje ‘drop files here’ waarna het programma aan de slag gaat. De originele foto’s blijven gewoon in het formaat wat ze zijn en de verkleinde foto’s zitten in een apart mapje opgeslagen. In goede kwaliteit. Een grote foto van bijvoorbeeld 15 Mb is nu verkleind naar 150 Kb! BAM! Graag gedaan.

ABCD PDF tool

Een tweede tool die ik zelf heel vaak gebruik is de tool ABCDPDF om iets te kunnen doen met een Pdf-bestand. Omzetten naar Word of Excel, Pdf’s loshalen en opnieuw een indeling maken, een jpg foto omzetten naar PDF en ga zo maar door. Zo eenvoudig als ik het nu voorschotel, zo simpel werkt dit programma.

Je surft naar de website van de makers en je maakt een keuze wat je wil doen met het bestand. Vervolgens upload je het pdf-bestand en binnen enkele seconden is de klus geklaard. Download het omgezette Pdf-bestand en is het klaar voor gebruik. Meer kan ik er niet over schrijven want meer is het niet. Supertool! Heb jij nog een favoriete online tool die je met me wil delen? Laat het me gerust even weten.

Scroll naar boven