wordpress 5.8

WordPress 5.8 met nieuwe widget functionaliteit

Recentelijk is WordPress 5.8 gelanceerd en zijn er een aantal wijzigingen in de werkwijze. Dit is de tweede van de vier grote updates die gepland staan voor dit jaar. Uiteraard gaan we met de cursus WordPress ook aan de slag met deze nieuwe opties zodat we altijd actueel blijven. Laten we in dit artikel even een kijkje nemen bij deze vernieuwde versie en zien of het anders werken is dan dat we gewend zijn.

In WordPress krijgt u automatisch een melding als de nieuwe versie geïnstalleerd kan worden. Na installatie zien we op het eerste oog geen wijzigingen, dus tijd om er even iets dieper in te duiken. De verwachting is altijd wel dat er bij updates naar een hele versie, dus 6.0, er wel de nodige dingen echt heel anders werken. Het grootste verschil me de voorgaande is dus eigenlijk het gebruik van de nieuwe widgets maar daarover straks meer. Voor dit artikel heb ik een proefomgeving gemaakt en daar direct versie 5.8 op geïnstalleerd. Heeft u thuis niet de mogelijkheid om een testomgeving op te zetten, maak dan uiteraard eerst een back-up van uw WordPress website voordat u gaat updaten.

wordpress 5.8
De 'oude' widgets interface

Blokken als widgets vanaf versie 5.8

De Gutenberg block-editor gaat steeds verder in de ontwikkeling en is een belangrijke bouwsteen voor WordPress. Waar er voorheen gebruik gemaakt werd van de klassieke editor, is deze editor nu de standaard. Als u daar nog niet toe overgegaan bent, is het de hoogste tijd om er alvast mee te leren werken. In het begin is het misschien even wennen maar zeker niet moeilijk.

Alternatieven zijn er natuurlijk ook zoals bijvoorbeeld Elementor. Daar ben ik zelf ook een fan van en heb ik daar o.a. deze website mee gebouwd. Maar de ontwikkeling van de Gutenberg editor gaat nu zo goed dat het een kwestie van tijd lijkt en ze een serieuze concurrent worden van al die alternatieven. Groot voordeel zal dan (waarschijnlijk) de snelheid van de website worden. Want als u genoegen neemt met de mee geïnstalleerde thema’s en deze verder verbouwd met de nieuwe editor, dan zal dit zeker ten goede gaan komen aan dit belangrijke punt. Want snelheid is alles. Voor al die pagebuilders is het in elk geval even oppassen want Gutenberg snoept zo wel gebruikers bij ze weg als straks alles in Gutenberg al aanwezig is. Maar zover zijn we nog niet.

wordpress 5.8

WordPress 5.8 met nieuwe opties

Als eerste de widgets. Deze zijn te vinden onder Weergave> Widgets. Het uiterlijk ziet er anders uit en ook de werkwijze is veranderd. Voorheen sleepte u een widget naar het rechtergedeelte in uw Dashboard naar het gedeelte waar u de widget wilde invoegen. Bijvoorbeeld naar de rechterzijkant, de header of de footer.

Nu kiest u voor de widgets, en daarna klikt u op het + teken om de keuze te krijgen om iets in te voegen. Een tekstveld, een afbeelding, een lijst of iets anders. Dit wijst eigenlijk vanzelf. Voor dit voorbeeld kies ik ervoor om een afbeelding in te voegen. Zodra dit gedaan is ziet u dat er nog extra opties openen zoals uitlijnen, verplaatsen, bijsnijden, een link invoegen en… een duotoonfilter toepassen. Dit laatste filter is nieuw en geeft u de mogelijkheid om de afbeelding een kleuren verloop mee te geven. Of we dat willen laat ik aan u.

Het wijst eigenlijk vanzelf hoe het werkt. En mocht u er toch niet aan kunnen wennen dan heeft u altijd nog de optie om een plug-in te installeren die het weer mogelijk maakt om met de klassieke widgets te werken.

Gutenberg, Elementor, Divi, WPBakery Page builders

Welke pagebuilder u ook gaat gebruiken, probeer ze anders gewoon even uit. Ik heb een website gevonden die 15 van deze builders vergelijkt en is dit een mooi startpunt om uw keuze te maken. In de cursussen die ik in WordPress geef werken we altijd met de laatste versie van WordPress en de Gutenberg editor. Dat is de basis. Voor wie toch ook eens met mijn favoriet (tot nu toe) Elementor wil leren werken, kan ik melden dat ik ook daar cursussen in geef.

Al mijn cursussen zijn laagdrempelig, betaalbaar voor iedereen en zitten ook vol met tips en trucs. Wilt u een ‘special’ die bijvoorbeeld alleen maar over Elementor gaat, vraag er dan naar.

Werken met WordPress is leuk! Ik vertel u er graag over. Als groepsles of privéles aan huis of op de zaak.

Scroll naar boven