Filmen met een smartphone

Filmen met een smartphone? Is dat bijzonder? Vroeger, en dan praat ik vooral over de jaren 80 en 90, waren de videocamera’s niet aan te slepen. In mijn vroegere jaren als verkoper in een fotospeciaalzaak heb ik er velen mogen verkopen. Als extra service boden we daar dan een camcorder training bij aan om de camera zo goed mogelijk te leren bedienen. Maar met de komst van smartphones is videofilmen gemeengoed geworden en kan iedereen filmen. Een goede videofilm maken is echter wat anders, maar we zijn in staat om bewegende beelden vast te leggen.

Smartphone of videocamera?

Waarom ik dit zo omschrijf, is dat als je met een smartphone aan het filmen bent, je nog geen Steven Spielberg productie hebt getuige de vele rommelige beelden waar ook You-Troep vol mee staat. Maar dat terzijde. Tegenwoordig is de mobiele telefoon niet meer weg te denken en wordt deze ingezet voor het vastleggen van foto’s en het maken van video opnames. En na het filmen wordt er gemonteerd om er uiteindelijk een mooie toonbare video van te maken. Want tja, je gaat niemand vervelen met een (vakantie)film van een uur. Of toch wel?
Maak van tevoren gewoon even een klein scriptje zodat u ook weet welke beelden u nodig hebt voor uw productie. In het wilde weg beelden opnemen kan altijd nog.

Mobiele telefoons die alles kunnen

Maar tegenwoordig is een smartphone niet meer weg te denken en worden ze niet voornamelijk meer gebruikt om te bellen. Overal waar we gaan zien we de mobiele telefoon opduiken en als er maar iets gebeurt in de wereld, leuk of niet leuk, alles wordt vastgelegd. En natuurlijk meteen gedeeld met de rest van de wereld. Zelfs verslaggevers van gerenommeerde zenders nemen een beeldinterview af met een mobiele telefoon.

Er worden ook complete commercials en speelfilms opgenomen met telefoons. We kunnen dus wel stellen dat de kwaliteit hoog genoeg is. Maar met alleen filmen komt u er niet. En als er gefilmd wordt zijn er wel wat basisregeltjes waar (misschien) rekening mee gehouden moet worden. Stel als eerste de juiste opnamekwaliteit in. In de schermafdrukken hiernaast ziet u de settings van een iPhone. Hoe hoger de kwaliteit des te meer ruimte nemen de beelden in op uw smartphone.

Videotips voor het filmen met een smartphone

Laat ik eens wat dingen noemen waar je als telefoonfilmer rekening mee moet houden. We beginnen met het in de vliegtuigstand zetten van de mobiel. U wilt tenslotte niet steeds afgeleid worden door appjes of andere berichten. Wat ik persoonlijk nog steeds het mooiste en beste vindt, is om te filmen in de horizontale stand. Of dit nu ‘in’ is of niet. Je zet je TV tenslotte ook niet op z’n kant om een film te bekijken.

Gebruik bij voorkeur een losse microfoon. De ingebouwde microfoon van uw mobiele telefoon neemt alles op. Inclusief de geluiden van uw hand aan de mobiel. Een rever microfoon van iRig Mic LAV is hiervoor goed te gebruiken. Kost weinig maar met perfecte resultaten. Zorg ook voor voldoende licht want het maakt uw opnames zoveel beter. Met voldoende licht is er ook geen onnodige beeldruis te zien. Maar misschien wilt u dat juist wel. De aanschaf van wat extra verlichting maken uw opnames gewoon een stuk mooier. Ook erg handig als u bijvoorbeeld eens tegen het licht in wilt filmen. Wat extra licht hoeft ook niet veel te kosten. Bijvoorbeeld een klein led-lampje doet al wonderen. De huidtinten komen simpelweg beter over.

Handige smartphone accessoires

Tot slot wil ik meegeven dat u als handige accessoires kan denken aan een speciaal telefoonstatief. U maakt dan stabielere en uw publiek zal dit waarderen. Daarnaast zijn er in de Appstore of Playstore veel apps te verkrijgen die het videofilmen met uw mobiel een stuk eenvoudiger maken. Eén van mijn favorieten hierin is de app Clips. Hiermee kunt u zelfs uw video’s ondertitelen. Maar dat kan altijd later ook via You tube. Die keuze is aan u.

Vergeet de muziek niet want muziek maakt de sfeer. Online zijn er vele websites te vinden waar u rechtenvrije muziek of geluidseffecten kan downloaden. Dit is zeker aan te bevelen als u uw video online gaat gebruiken.

Eén van de mooiste editing programma’s komt van fabrikant Magix. Zij hebben Video Deluxe in het pakket waarmee u werkelijk alles kan doen wat u maar wilt op videomontage gebied. Met deze software maakt u er echt iets moois van. Via mij kunt u voor deze software ook een cursus volgen.

Tot slot nog even een app waarmee u uw film kan bewerken. Het gaat hier om FilmoraGo. Hieronder een korte introductie.

Ik wens u alvast veel filmplezier en mocht u een keer een adviesje nodig hebben, dan weet u me te vinden #creatiefzijnisleuk

https://youtu.be/KKiUewLBbxE

Scroll naar boven