Theater fotografie

Smartphone fotografie in het theater

Dit is één van mijn favoriete locaties om foto’s te maken met mijn smartphone. Natuurlijk gaat het om het optreden van de artiesten, maar ik geniet zelf ook erg van de lichtshow er omheen. Al die effecten, de manier van uitlichten, de kleuren en dan die sfeer die ze creëren! Prachtig allemaal. Maar nu ben ik natuurlijk een ‘plaatjeskijker’ als smartphone fotograaf.

Voor mij is de voorstelling al geslaagd, als het licht en geluid, met name het licht, helemaal goed was. En als het mag, maak ik maar al te graag foto’s.

Nu krijg ik ook veel foto’s te zien van andere mensen en ook regelmatig de vraag hoe het kan dat die van mij zo goed gelukt zijn, en die hun zelf wat onder- of overbelicht. Tijd om daar eens wat aandacht aan te geven. In deze blog ga ik je proberen op weg te helpen met het maken van foto’s in het theater met gebruik van een smartphone. Let wel, dat de ene smartphone gewoon betere foto’s maakt dan de volgende. Dat is nu eenmaal zo.

Theaterfotografie: vraag toestemming

Dit is misschien wel de belangrijkste regel om mee te beginnen. Want als het theater of de artiest niet wil dat er foto’s gemaakt worden, dan houdt het allemaal op. Dus check dit vooraf. Als dit wel mag, dan kunnen we aan de slag. Probeer met reserveren rekening te houden waar je komt te zitten. De ene beeldhoek is nu eenmaal mooier dan de andere. Omdat ik als vrijwilliger ook werkzaam ben in het theater, kan ik me iets meer veroorloven over het opzoeken van de juiste hoek.

Het is natuurlijk niet wenselijk dat je constant heen en weer gaat lopen. Daar kunnen andere mensen dan last van hebben. Heb je een goede plaats in de zaal, dan kan het fotofeest beginnen. Ik zal even wat korte tips op een rijtje zetten;

Theater fotografie tips;

  • Zet je schermverlichting wat lager, zodat anderen er geen last van hebben. Als je verlichting vol aan staat, is dat hinderlijk voor anderen.
  • Zorg op voorhand dat het geluid van je smartphone uit staat. Je wil niet dat de artiest op het podium er een opmerking over maakt.
  • Maak altijd meerdere foto’s van het onderwerp, zodat je na afloop de beste uit kan kiezen. Omdat er minder licht aanwezig is en de artiest vaak beweegt, bestaat de kans op onscherpte. Je kunt er dus beter wat extra gemaakt hebben.
  • Probeer niet maximaal in te zoomen. Dit kost je extra licht en dus extra beeldruis. En onscherpte.
  • Schiet de opnames, als het kan met jouw smartphone, in het RAW-formaat. Na afloop zijn de foto’s dan beter te bewerken.
  • Tik altijd op het scherm van je smartphone om precies aan te geven waar de smartphone op moet scherpstellen en zijn belichting moet corrigeren. Als je beeld dan te licht of te donker wordt, even lichtjes corrigeren.
  • Heb je een Android smartphone. Experimenteer dan met de ISO-waarde. Hoe hoger die instelling, hoe beter de smartphone kan omgaan met het licht wat aanwezig is. Je hebt alleen wel kans dat je wat meer beeldruis krijgt.

Volg een cursus

Tot zover enkele tips voor betere smartphone foto’s in het theater. Probeer alles gewoon uit. Dan zul je zien dat je foto’s steeds beter worden. Oefening baart kunst. Mijn eerste foto’s waren ook niet altijd goed, maar door veel te oefenen met je instellingen en mogelijkheden van je smartphone, kom je heel ver. Veel succes met foto’s maken.

Mocht je hulp nodig hebben, dan zou je een cursus of een workshop bij me kunnen volgen. Dan laat ik je in woord en beeld zien hoe ik het doe. Deel dit artikel gerust zodat meer mensen er profijt van hebben. Tot een volgende blog of volg me op de socials Facebook.com/eckkies en instagram.com/eckkies 

Facebook
LinkedIn
Email
WhatsApp
Scroll naar boven