In deze nieuwe versie is de Gutenberg blokeditor nog mooier geworden en zijn er nieuwe blocks bijgekomen. In het begin was dit even wennen maar inmiddels ben ik persoonlijk erg content met deze manier van werken. Natuurlijk is er altijd nog de optie om de klassieke editor te gebruiken voor zolang dat nog duurt. En kan.
Hoe werkt de nieuwe block editor in WordPress 5.5
Voor dit voorbeeld openen we een nieuwe pagina en is er zo op het eerste gezicht niet hele veel anders. Het plus-teken om blocks toe te voegen is duidelijker geworden en lonkt ons om erop te gaan klikken. Om direct naar de nieuwe blokken te gaan klikken we links bovenin het scherm op het blauwe blokje met het + teken erin. Dan opent de Gutenberg editor zoals gewoonlijk.
Naast de keuze die wel al hadden, is de optie Patronen er nu bijgekomen. We klikken erop en zien dat we de beschikking hebben over nieuwe kant-en-klare blokken. Voor dit voorbeeld kies ik een blok met afbeelding en tekst. Tot zover niets anders dan een handige optie.
Afbeelding aanpassen in Gutenberg blocks
Allereerst wil ik voor dit voorbeeld de foto die er standaard in zit aanpassen. Hiervoor zit nu een duidelijk knop met de tekst vervangen. Klik erop en u heeft de keuze om een nieuwe afbeelding via uploaden toe te voegen, of er eentje te gebruiken uit de Mediabibliotheek.
Nadat de afbeelding is gekozen kunnen een aantal handige dingen doen. Rechts in beeld onder de optie Afmetingen kunnen we de afbeelding eenvoudig schalen door er een waarde in te vullen. Direct zien we het resultaat. Nieuw is de Focuspunt kiezer waarmee u precies kunt aangeven welk deel van de afbeelding u gebruiken wilt en op welke positie. Door een eenvoudige schuif is dit heel snel te realiseren. Anderzijds kan dit ook gedaan worden door procenten in te voeren. Dit is aan u.
Handig en snel is ook de mogelijkheid om de afbeelding bij te snijden in diverse aspect ratios. Liggend, staand, vierkant, 16:9 en ga zo maar door. Dat scheelt veel werk en hoeven we geen extern fotobewerkingsprogramma meer te gebruiken voor deze basishandelingen.
De snelheid van het laden van afbeeldingen is omhoog gegaan door lazy-loading. Nu wachten de afbeeldingen totdat ze met scrollen in beeld komen.
Kleurenoverlay
Door de schuif Media-instellingen om te zetten, en deze op Vaste achtergrond te zetten, kunt u een kleurenoverlay ‘over’ de afbeelding zetten in diverse kleuren. De gradatie van de dekking past u eenvoudig aan met de transparantie schuif. Het werkt allemaal zeer intuïtief.
De ingebakken teksten zijn eenvoudig aan te passen. U hoeft er maar op te klikken om deze te wijzigen. Nieuw is de optie om deze tekst op één van de negen vastgestelde posities te zetten. Kwestie van aanklikken en direct zien we het resultaat.
Zelfs met weinig ervaring is er zeer snel resultaat te boeken met deze mooie editor. Naast bovenstaande zijn er uiteraard nog meer aanpassingen gedaan in deze versie 5.5 van WordPress. Hierover is inmiddels het nodige te vinden op internet. Onnodig te zeggen dat we ook met mijn WordPress cursus met deze editor aan de slag gaan.
Leren werken met deze Gutenberg block editor? Volg dan een cursus WordPress.