Als het gaat om het vastleggen van foto’s in zwembaden, opent zich een unieke wereld van mogelijkheden voor (smartphone)fotografen. De combinatie van water, licht en beweging creëert een sfeer die zowel uitdagend als opwindend kan zijn voor fotografen van alle niveaus. Of je nu een professionele fotograaf bent die op zoek is naar tips om je zwembadfotografie te verbeteren of een enthousiaste amateur die net begint, er zijn verschillende belangrijke aspecten waar je rekening mee moet houden om het beste uit je zwembadfoto’s te halen. Voor een deel van mijn werk maak ik met regelmaat foto’s in zwembaden en wil ik voor dit artikel even wat tips op een rijtje zetten.
Toestemming vragen!
Zorg ervoor dat je toestemming hebt om te fotograferen op de locatie en volg alle regels en voorschriften met betrekking tot zwembadgebruik. Je mag niet zomaar iemand in een close-up op de foto zetten zonder dat daar bij voorkeur schriftelijke toestemming voor gegeven is. Zeker als er kinderen op de foto gezet worden, dien je dit goed te regelen. Tenzij het natuurlijk je eigen kinderen zijn. Spontaan een foto maken van een evenement in het zwembad mag wel. Maar vraag anders gewoon eerst even toestemming aan de medewerkers van het zwembad.
Voordat je begint met fotograferen in een zwembad, is het van vitaal belang om de veiligheid te waarborgen. Houd rekening met de diepte van het water en zorg voor de nodige voorzorgsmaatregelen om ongelukken te voorkomen, vooral als je fotografeert met modellen.
Licht is een cruciale factor bij fotografie, en bij zwembadfotografie geldt dit des te meer. Het tijdstip van de dag bepaalt de kwaliteit en de sfeer van je foto’s. Vroeg in de ochtend of laat in de middag, wanneer de zon lager staat, biedt vaak het mooiste natuurlijke licht met zachtere schaduwen. Experimenteer met verschillende tijdstippen om te zien welk licht het beste bij je visie past. Veel zwembaden zijn voorzien van grote ramen. Pas dus ook op voor ongewenst tegenlicht. Anders even op je schermpje van je smartphone tikken om aan te geven waar de nadruk op moet komen te liggen qua belichting. De smartphone corrigeert dan vanzelf.
Zelf maak ik graag foto’s op een wat bewolkte dag. Dan heb je het voordeel van minder tegenlicht en vrijwel geen schaduw of overbelichte delen in je foto. Waar je in het zwembad ook rekening mee moet houden is reflectie van het water. Dit is grotendeels te voorkomen door een polarisatiefilter te gebruiken. Door aan het filter te draaien, verminderen je de reflectie.
Compositie en beweging
Zwembaden bieden vaak een scala aan interessante compositorische mogelijkheden. Gebruik lijnen, vormen en patronen die worden gecreëerd door de architectuur van het zwembad, zoals randen, tegels en de interactie tussen water en licht. Probeer het zwembad als een frame te gebruiken om je onderwerp te benadrukken of gebruik de reflecties op het wateroppervlak voor creatieve effecten. Zelfs bij het maken van een leuke foto dien je rekening te houden met de compositie. Zelf fotografeer ik vaak op de telestand 1x of 3x (als jouw smartphone dit ook heeft) omdat je dan het onderwerp isoleert van de omgeving.
Water voegt dynamiek en beweging toe aan je foto’s. Probeer de beweging van zwemmers vast te leggen door gebruik te maken van een snellere sluitertijd om actie scherp vast te leggen, of experimenteer juist met een langere sluitertijd om bewegingsonscherpte te creëren voor een artistiek effect. Meestal stelt je smartphone dit zelf in. Mocht je een zogeheten PRO-stand op je smartphone hebben, dan kun je overwegen om hier eens mee te gaan experimenteren. Let wel, om een goeie actiefoto te maken met je smartphone, heb je veel licht nodig om een zo hoog mogelijke sluitersnelheid te halen. Als er weinig licht aanwezig is, heb je namelijk grote kans op bewegingsonscherpte. Maar oefening baart kunst, doorzettingsvermogen ook. Een andere tip is om de ISO-stand van je smartphone hoger te zetten als er weinig licht aanwezig is. Deze treft je aan in de PRO-stand. Klein nadeel is wel dat je wat meer ruis aantreft in je foto’s.
Bescherm je apparatuur
Bij het fotograferen in een zwembad is het belangrijk om je smartphone of camera te beschermen tegen water. Gebruik waterdichte behuizingen of zakken voor je smartphone of overweeg een waterdichte camera als je veel onder water wilt fotograferen. De nieuwste smartphones zijn bijna allemaal spatwaterdicht of kunnen zelfs kort onder water gehouden worden. Check dit wel even voordat je dit gaat uitproberen.
Het zwembad biedt een perfecte omgeving om te experimenteren met creatieve technieken. Probeer te spelen met reflecties, onderwateropnamen, spatten van water en andere ongewone hoeken of standpunten om unieke en boeiende beelden te creëren. Maak altijd meerdere opnames. Tijdens mijn workshops roep ik altijd ‘één foto is geen foto’. Dan weet je zeker dat de gewenste foto er altijd wel bij zit.
Nabewerking
Na het maken van je foto’s is het belangrijk om ze te bewerken om het beste resultaat te krijgen. Pas de belichting aan, verbeter de kleuren, verwijder ongewenste objecten en verbeter de algehele compositie indien nodig. Wees echter voorzichtig dat je niet te ver gaat in de bewerking, zodat de natuurlijke uitstraling van de zwembadomgeving behouden blijft.
Fotograferen in een zwembad biedt een unieke kans om creatieve en boeiende foto’s te maken. Het vergt echter aandacht voor veiligheid, begrip van licht, compositie en het juiste gebruik van apparatuur om het beste resultaat te bereiken. Dus, duik in deze opwindende wereld van zwembadfotografie en laat je verbeelding de vrije loop om de leukste of mooiste beelden vast te leggen die de sfeer van deze omgeving weerspiegelen.