Om te beginnen heeft u een WordPress thema nodig om de uitstraling van uw website vorm te geven. Dus hoe de website er aan de ‘voorkant’ uitziet voor bezoekers. Hoe u een WordPress thema kan kiezen welke geschikt is voor uw website zal ik nader belichten. Moeilijk? Nee, absoluut niet. Maar het kost wel wat tijd om de geschikte uitstraling te vinden die u wenst.
Een WordPress thema. Kopen of gratis
De meeste beginnende webbouwers zullen kiezen voor een gratis thema. Leuk om mee te beginnen, en om een beetje te snuffelen aan de mogelijkheden. Pas nadat het thema geprobeerd is en alle mogelijkheden benut moeten worden, kunt u ervoor kiezen om het thema te kopen. Laten we gemakshalve zeggen dat het natuurlijk prima is om een gratis thema te gebruiken. U kunt dan vaak tot zo’n 80% dingen binnen het thema aanpassen. Totdat u op een punt aankomt dat u nog meer wilt.
Dan heeft u de optie om het thema aan te schaffen en gaat u voor de zogeheten Premium-versie. U schaft dan een ‘sleutel’ en kunt u werkelijk alle opties en mogelijkheden gebruiken. Vaak koopt u een abonnement voor een jaar waarna u weer kan verlengen om updates te ontvangen. Maar laten we starten met wat een thema is en doet.
Installatie van een thema
Als WordPress geïnstalleerd is worden er standaard drie thema’s meegeleverd. Maar al snel zult u dan zien dat daar niet zo heel veel opties inzitten. Dan kunt u via het Dashboard naar Weergave> Thema’s op zoek gaan naar een mooier en kleurrijker thema. Afhankelijk wat u wens is. Maar dan… er is zoveel verschrikkelijk veel beschikbaar dat u door de bomen vaak het bos niet meer ziet.
Het LEGO blokjes voorbeeld
Tijdens mijn cursus geef ik vaak het voorbeeld van een doosje LEGO. Iemand uit de familie wil een Lego-huisje hebben met een oprijlaan, raampjes, deuren, bloemetjes voor de deur en een schutting. Eenmaal in de winkel, wel of niet online, zien we vele doosjes Lego staan met verschillende uitvoeringen van huisjes. Daar wordt de keuze gemaakt en kopen we deze. Eenmaal thuis wordt het doosje geopend, en wat hebben we dan? Geen huisje. Alleen een stapel blokjes…
Dit geldt dus ook voor een WordPress thema. Er zijn duizenden voorbeelden te zien en te downloaden. Het ene thema nog mooier dan de volgende. Kleuren, vakjes, mooie tekst opties, fotogalerijen en noem maar op. U maakt een keuze en u klikt op installeren. Na installeren van een WordPress thema kiest u voor activeren. U bekijkt nu uw website en wat ziet u dan? Niet de website zoals die opgemaakt was in het voorbeeld wat u gekozen hebt. Het thema klopt wel, maar u moet nog wel het meeste zelf ‘in elkaar’ zetten. Ze laten in het voorbeeld waar u op geklikt heeft zien wat er mogelijk is, en hoe uw website eruit kan gaan zien. Nadat u het dus zelf allemaal op de juiste plaats gezet heeft. Net als het doosje Lego.
Aanpassen van een WordPress thema
Nu komt het aan op uw eigen creatieve geest, want nu begint het bouwen en vormgeven van uw WordPress website. Een leuk en zeer creatief proces. Niet moeilijk maar wel even goed opletten wat u doet. Het ene thema heeft pakweg 9 opties om zelf aan te passen, en een volgende thema heeft wel meer dan 25 elementen die u naar eigen smaak kan stijlen. Denk hierbij aan het personaliseren van kleuren, lettertypen, meerdere menu’s, aparte widgets, eigen css toevoegen, meerdere kant en klare opties die u eenvoudig kan invoegen op pagina’s en ga zo maar door. Het loont zeker de moeite om hier even vooraf goed naar te kijken. Op YouTube zijn er ook vele informatie video’s over te vinden.
Let er bijvoorbeeld ook op of het thema een snelle laadtijd heeft. Heel belangrijk voor uw Google ranking. De leverancier zal altijd zeggen dat dit het geval is, maar in reviews komt u vaak andere meningen tegen. Steek hier tijd in om dit goed te onderzoeken. Het uitzoeken van een thema is leuk werk. Maar nog leuker is het als uw WordPress website helemaal de door u gewenste look and feel krijgt. En dat kunt u vaak alleen maar bereiken door gebruik te maken van een WordPress thema die u aankoopt. Die zijn 100% te stijlen naar uw wensen en eisen.
Denk hierbij aan prijzen vanaf een €40,- per jaar. Natuurlijk geheel afhankelijk van uw eigen wensen. Nog steeds hulp nodig? Misschien is dan een cursus WordPress van mij een goede optie. Dan krijgt u nog heel veel meer handige tips en trucs om zelf een WordPress website te bouwen met al die mooie thema’s.