Smartphone fotografie met avondlicht is soms best lastig. Want de smartphone wil natuurlijk zelf alles voor je regelen, maar dat is in sommige gevallen zeker niet ideaal. Daarom heb ik de beste tips voor je verzameld om betere foto’s te maken bij avondlicht. Ongeacht hoe donker de situatie ook is. Uiteraard vraagt dit oefening. Met die reden organiseer ik ook regelmatig smartphone workshops waarbij we in de avonduren foto’s gaan maken.
In 2024 doe ik dit tijdens het Helder Licht evenement in Den Helder en in december tijdens het Zuiderzeelicht festijn in het Zuiderzeemuseum te Enkhuizen. Ben jij daarbij?
Tips voor Avondfoto's
Hier gaan we dan. De ene tip is eenvoudiger te doen dan de volgende, maar ga er gewoon mee aan de slag, want oefening baart kunst.
- Gebruik een statief. Bij weinig licht is stabiliteit cruciaal. Een statief voorkomt bewegingsonscherpte tijdens langere belichtingstijden.
- Gebruik de juiste camera-app: Sommige apps bieden handmatige instellingen zoals ISO en sluitertijd, wat handig is bij weinig licht.
- Verlaag de ISO-waarde: Hoge ISO-waarden kunnen ruis veroorzaken. Kies een lagere ISO-waarde en compenseer met langere sluitertijden.
- Werk met grotere diafragma’s (kleinere f-waarde): Een grotere diafragma-opening laat meer licht binnen en creëert een mooie achtergrondonscherpte (bokeh)
- Gebruik de belichtingscompensatie: Pas de belichting aan om donkere gebieden op te helderen zonder de hele scène te overbelichten.
6. Kies voor RAW-indeling: Hiermee kun je meer details herstellen tijdens de nabewerking.
7. Activeer de HDR-modus: Deze modus combineert meerdere belichtingen voor een evenwichtige foto met betere details in hooglichten en schaduwen.
8. Maak gebruik van de nachtmodus: Moderne smartphones hebben vaak een speciale nachtmodus die meerdere belichtingen combineert voor heldere foto’s bij weinig licht.
9. Vermijd flitslicht: De ingebouwde flitser kan harde schaduwen en overbelichte delen veroorzaken. Gebruik liever natuurlijk of kunstmatig omgevingslicht.
10. Focus handmatig: Autofocus kan moeite hebben bij weinig licht. Gebruik handmatige focus voor meer controle.
11. Gebruik de zelfontspanner of een afstandsbediening: Dit minimaliseert bewegingsonscherpte door het aanraken van de telefoon te vermijden.
12. Experimenteer met lange sluitertijden: Creëer artistieke effecten zoals lichtsporen van auto’s door met lange sluitertijden te werken.
13. Maak gebruik van reflecterende oppervlakken: Reflecties van gebouwen, water of straatverlichting kunnen interessante elementen aan je foto’s toevoegen.
14. Maak gebruik van silhouetten: Fotografeer tegen de lichtbron in om dramatische silhouetten te creëren.
15. Gebruik stabilisatie-opties: Sommige smartphones hebben optische of digitale beeldstabilisatie om bewegingsonscherpte te minimaliseren.
16. Vermijd digitale zoom: Digitale zoom kan de beeldkwaliteit verminderen. Loop liever dichterbij voor een betere compositie.
17. Verken nabewerkingstools: Pas belichting, contrast en kleurbalans aan om de foto te verbeteren zonder de ruis te vergroten. Er zijn vele handige apps beschikbaar. Zowel gratis als betaald.
18. Gebruik externe lenzen: Er zijn lenzen beschikbaar die je op je smartphone kunt bevestigen om verschillende effecten te bereiken, zoals groothoek of fisheye.
19. Let op de witbalans: Pas de witbalans handmatig aan om de juiste kleurtemperatuur vast te leggen, vooral als je te maken hebt met verschillende lichtbronnen.
20. Oefening baart kunst: Experimenteer met verschillende instellingen en technieken. Leer van je fouten en probeer nieuwe benaderingen om je nachtfotografie te verbeteren.
Onthoud dat nachtfotografie wat oefening vergt, dus wees geduldig en blijf experimenteren om jouw unieke stijl te ontwikkelen. En anders zie ik je graag tegemoet op één van mijn cursussen of workshops.