De eerste vraag die ik vaak krijg van cursisten is of een website bouwen moeilijk is. Maar wat is moeilijk? Als iets echt je interesse heeft en je gaat ervoor, dan leer je alles veel sneller. En een website bouwen met WordPress is zeker geen hogere wiskunde maar moet je uiteraard wel logisch nadenken. Je begint al met het idee dat je ‘iets’ wil. Maar ja, dan de uitvoering nog. Laat me u dit even uitleggen.
Goede website hosting
Allereerst legt u ergens een domeinnaam vast. Uw www.mijneigenwebsite.nl Daar zijn vele aanbieders van. Check vooraf even wat zijn verstaan onder support. Gaat dat per chat, sturen ze een pdf of krijg je echt iemand aan de lijn als je er even niet meer uitkomt? Als u voor dit laatste gaat, zoals ik, komt u bijvoorbeeld bij partijen als Xel Media. Gewoon iemand aan de lijn die je uitlegt hoe het moet, en als het echt niet lukt je ook wil helpen. Ik heb ook slechte ervaringen met partijen die je alleen via een supportticket willen helpen, en partijen die gewoon keihard zeggen dat als je een website wil bouwen je daar gewoon kennis van moet hebben of er anders niet aan moet beginnen. Met die laatste was ik destijds dus gauw klaar.
Basiskennis van website bouwen
Als u zelf een website gaat bouwen is enige basiskennis best wel handig. Uiteraard is alles aan te leren terwijl u aan het werk bent, maar soms ontkom je niet aan de moeilijke woorden en is het wel fijn als u zich vooraf wat heeft ingelezen in de materie. Tijdens mijn WordPress cursus benoem ik alle termen en leg ik ze stap voor stap aan u uit, en laat ik ook zien wat het is of wat het doet. Hoe de website er uiteindelijk uit moet gaan zien is 100% aan uzelf. U heeft een idee en dat moet een website worden. De tip die ik tijdens de cursus altijd geef is dat u vooraf zoveel mogelijk dingen moet (nou ja, ik bedoel adviseer) verzamelen die u straks misschien ook wel op uw eigen website wil laten zien. Teken het desnoods even uit op papier zodat u duidelijk heeft wat u wel en niet wil.
Gratis WordPress thema’s en SEO
Als u dan eenmaal de basisinstellingen gedaan heeft, die ook met de cursus behandeld worden, gaat u op zoek naar een geschikt WordPress thema. Dat is hoe uw website er aan de voorkant uit gaat zien voor de bezoekers. Deze thema’s zijn gratis. Mocht u echter iets bijzonders wensen en dit is niet actief in de gratis versie, dan kunt u er voor kiezen om een thema te kopen. Dan benut u de volle mogelijkheden van het thema wat u gekocht heeft. Lees vooraf even de reviews door over het thema van uw keuze zodat u zeker weet dat dit is wat u zoekt. Kijk dan naar de snelheid van het laden, wat u wel en niet kan instellen en of het echt wel alle opties heeft die u graag zou willen.
En dan aan de slag. Het bouwen van een website, of het in elkaar zetten, is op zich nog wel te doen. Met een stuk creativiteit komt u al heel ver. Maar het echte werk zit het in het schrijven van goede teksten. Want daarmee gaat u meedingen naar een hogere positie in Google en andere zoekmachines. Dat schrijven is het meeste en lastigste werk. De rode draad tijdens mijn cursus website bouwen met WordPress is SEO. Search Engine Optimalisation. Zorgen dat alles wat u doet in het teken staat van een zo optimaal gebouwde website met het juiste formaat foto’s, goede teksten met de juiste zoekwoorden, en zorgen dat de snelheid optimaal is.
Aan het einde van de cursus checken we de website met de plug-in van Yoast. Die zorgt er niet voor dat u hoger in Google terecht komt, maar geeft u tips om uw website zo optimaal mogelijk in te stellen. Voor mij is dit DE meest ideale plug-in en mag hij op geen enkele WordPress website ontbreken.
Volg een cursus websites bouwen met WordPress
Kortom, er is werk aan de winkel. Geen tijd en zin om alles zelf uit te moeten vinden? Schrijf dan vandaag nog in voor mijn cursus. Deze geef ik in deze coronaperiode als webinar, maar zodra het weer kan en mag zal ik deze ook weer in een leslokaal gaan geven. Wat u allemaal gaat leren tijdens een cursusdag of webinar kunt u elders nalezen op deze website. Aanmelden kan op dezelfde pagina’s. Tot dan!